Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czas na owoce sezonowe, czyli kilka pomysłów na pomarańczę :)

Dawno, dawno temu, gdy byłam małą dziewczynką, pomarańcza gościła w moim domu tylko raz w roku, czyli na Boże Narodzenie. Ale to było w zamierzchłych czasach... :)Teraz na szczęście można praktycznie o każdej porze roku iść do sklepu i je kupić ...

Pomarańcz najbardziej smakuje mi zimą, czyli właśnie teraz :) Nie będę się wymądrzała i rozpisywała na temat jej właściwości, bo oprócz tego, że jest dobrym źródłem wit. C nic więcej nie wiem...Kupując te owoce kieruję się wyglądem skórki, zapachem i barwą. Według moich obserwacji im cieńsza skórka i mocniejsza barwa, tym owoce bardziej soczyste. A to dla mnie ma ogromne znaczenie, bo o ile mogę zjeść pomarańcze nieco kwaskowate, o tyle mało soczyste, żeby nie powiedzieć suche, to już raczej nie przełknę.

Teraz, gdy jest na nie sezon, a cena jest prawie porównywalna do naszych rodzimych jabłek kupuje je niemal w ilości hurtowej:) Bardzo dużo ich zjadamy w najprostszy sposób, czyli obieram i każdemu z moich kochanych facetów daję odpowiednią ilość :) Poza tym, gdy już naprawdę ich cena jest tak niska, że grzech nie kupić, to zazwyczaj robię z nich sok. Czasem uda mi się też troszkę przemycić grejpfruta :)

Moja pierwsza propozycja to sałatka, która idealnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych z grilla, ale może także stanowić bardzo smaczną przekąskę. Lubie łączyć "zieleninę" z owocami, bo po pierwsze fajnie kontrastują smakowo, a po drugie ładnie kolorystycznie się prezentuje :)

Oto lista składników do sałatki:

rukola 2 garści
granat 1/2 szt
pomarańcza 1 szt
serek camembert  orzechowy 1 szt
sok z pomarańczy 1 łyżka
sok z granatu 1/2 łyżeczki

Czas na owoce sezonowe, czyli kilka pomysłów na pomarańczę :)

 

Rukolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy na sito, by obciekła z wody (zawsze możemy sobie pomóc papierowym ręcznikiem). Następnie przekładamy ją na półmisek. Pomarańczę obieramy, dzielimy na części, a te z kolei kroimy na pół. Owoce układamy na rukoli. Dodajemy owoce granatu i plastry sera camembert. Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy i granatu. Sałatkę robi się banalnie prosto, natomiast jej smak jest godny polecenia :)
SMACZNEGO!

Drugą moją propozycją jest zupa z pomarańczy. To, powiem szczerze, propozycja dla smakoszy, bo zupa jest bardzo oryginalna (czyt. pomarańczowa :)) w smaku.

Oto lista składników na zupę :

pomarańcza 3-4 szt
cebula 1 szt
marchewka 3 szt
masło 2 łyżki
wywar z kurczaka 750 ml
cynamon do smaku
cukier brązowy 1 łyżeczka
kucharek do smaku

Czas na owoce sezonowe, czyli kilka pomysłów na pomarańczę :)

Najpierw zaczynamy od przygotowania wywaru. W innym garnku topimy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy kilka minut do zrumienienia. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w talarki i dorzucamy do cebuli, dusimy do miękkości. Z pomarańczy wyciskamy sok, ale w taki sposób, by również pozostało w nim nieco miąższu. Do miękkiej marchewki przelewamy gotowy wywar. Dolewamy soku z pomarańczy razem z miąższem. Całość gotujemy ok.5 min. Studzimy. Przestudzoną zupę dokładnie miksujemy w blenderze. Gotową doprawiamy do smaku cynamonem, cukrem brązowym i kucharkiem. Podajemy np. z sałatką roszponką i plastrami pomarańczy.
SMACZNEGO :)

 Teraz czas na coś słodkiego, czyli propozycja sernika z pomarańczą bez pieczenia.

Oto lista składników:

Spód

herbatniki 200 g
masło 100 g

Masa serowa

twaróg 500 g
śmietana 30 % 200 ml
cukier puder 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
żelatyna 2 łyżki
pomarańcza 4 szt
woda 3 łyżki

Likier pomarańczowy

czysta wódka 50 ml
sok z pomarańczy 30 ml
cukier 3 łyżki

Galaretka pomarańczowa

sok z pomarańczy 250 ml
żelatyna 2 łyżki
likier pomarańczowy 50 ml

Czas na owoce sezonowe, czyli kilka pomysłów na pomarańczę :)

Z owoców wyciskamy sok ręcznie lub np. w wyciskarce do cytrusów. Sok przelewamy przez gęste sito. Pozostały miąższ (powinno być 150 g) odstawiamy. Herbatniki miksujemy dokładnie w blenderze, a masło topimy i dodajemy do ciastek. Mieszamy i tak powstałym "spodem" wykładamy dno tortownicy (śr. 26 cm). Chować do lodówki. 2 łyżki  żelatyny moczymy w 3 łyżkach zimnej wody, po czym wlewamy 1/2 szklanki wrzątku i mieszamy, aż się rozpuści. Lekko ją studzimy. Miąższ bardzo dokładnie blendujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Teraz musimy przygotować likier. W tym celu do soku z pomarańczy powoli wlewamy czystą wódkę, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Ser miksujemy z cukrami i miąższem z pomarańczy. 2 łyżki likieru dodajemy do masy serowej, mieszamy. Do ubitej śmietanki przekładamy masę serową i całość łączymy. Następnie przelewamy przestudzona żelatynę i miksujemy z masą serową. Tak przygotowaną masę przelewamy na "ciasteczkowy" spód i chowamy do lodówki. Do 250 ml soku z pomarańczy wlewamy 50 ml likieru i podgrzewamy. Do ciepłego wsypujemy żelatynę, i mieszamy, aż się zupełnie rozpuści. Tężejącą galaretkę przelewamy na masę serową, chowamy do lodówki. Możemy wierzch ciasta przyozdobić cząstkami owoców i świeżą miętą. Najlepiej schować ciasto na noc do lodówki.
SMACZNEGO!

I na zakończenie żeby tradycji stało się zadość, czyli deser z pomarańczą w składzie.

Oto lista składników:

pomarańcza 2-3 szt
lody waniliowe 200 ml
czekolada mleczna 50 g
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
mięta 1-2 gałązki

Czas na owoce sezonowe, czyli kilka pomysłów na pomarańczę :)

Owoce dokładnie myjemy i jedną pomarańczkę kroimy ze skórką w cienkie plastry (najlepiej na krajalnicy). Pozostałe owoce obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Cząstki owoców miksujemy na mus.  Dodajemy lody i jeszcze raz całość miksujemy do połączenia się składników.  Ścianki pucharków/kieliszków wykładamy plastrami pomarańczy. Przelewamy mus pomarańczowo-lodowy.  Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym, ale tak, by można ją było przelać ( ma być półpłynna).  Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną przelać do pucharków, ozdobić miętą i plastrem pomarańczy.
Smacznego! 

Mam nadzieję, że w sezonie, który właśnie się rozpoczął chętnie będziecie sięgać po pomarańcze i nie tylko :) Serdecznie polecam!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak