Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czas na gruszkę

Słodkie i soczyste - takie właśnie są gruszki. Smakują świetnie podane na surowo,w deserach,ciastach,a nawet w sałatkach czy jako dodatek do dań z mięs. Równie dobre wychodzą z nim przetwory. Dlaczego by z tego nie korzystać ? Gruszki,to samo zdrowie

 

Słodkie i soczyste - takie właśnie są gruszki. Smakują świetnie podane na surowo,w deserach,ciastach,a nawet w sałatkach czy jako dodatek do dań z mięs. Równie dobre wychodzą z nim przetwory. Dlaczego by z tego nie korzystać ? Gruszki,to samo zdrowie!

Gruszki,to źródło potasu,fosforu i wapnia. Zawierają również witaminy takiej jak witamina A, B czy C. 

Gruszki również wpływają korzystnie na układ krążenia,obniżają poziom cholesterolu oraz regulują pracę przewodu pokarmowego i wbrew tego co się słyszy o gruszkach,wcale nie są ciężkostrawne !

Gruszki śmiało możemy podawać naszym maluszkom. Rzadko kiedy wywołują one reakcje alergiczne. Co jeszcze?

Tak,i tutaj coś dla osób dbających o linię... Gruszki mimo iż są bardzo słodkie,to mimo to, zawierają niewiele kalorii.

Dla mnie gruszka smakuje najlepiej na słodko,w deserach. Najbardziej lubię połączenie gruszki i czekolady.

Czas na gruszkę

TARTA CZEKOLADOWA Z GRUSZKĄ

Ciasto:

1 jajko

15 dag mąki

5 łyżek cukru

10 dag masła

2 łyżki kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiej,dodaj proszek do pieczenia i kakao. Dodaj jajko i masło,wszystko posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Nakłuj widelcem lub obciąż fasolą. Piecz w 190 C przez ok 15 minut. Gotowy spód ostudź.

Masa:

25 gram mąki

2 jajka

6 dag cukru

7 dag masła

8 dag gorzkiej czekolady

2 łyżeczki cynamonu

3 gruszki,obrane i pokrojone w plasterki

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem,dodaj po jednym żółtku,na koniec przesianą mąkę,cynamon i czekoladę.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy,wymieszaj. Masę wylej na spód tarty. 
Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Wyłóż na ciasto. 
Tartę piecz w 180 C przez ok 40 minut.

 Czas na gruszkę

NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ

1/2 l mleka

2 jajka 

szczypta soli

200 gram mąki

1 łyżka kakao

3 gruszki

5 łyżek cukru

polewa lub sos czekoladowy

Mleko,jajka,sól,mąkę i kakao przełóż do miseczki i dokładnie przemieszaj.
Patelnie rozgrzej i smaż naleśniki.
Gruszki obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
Owoce przełóż na patelnie,dodaj cukier i smaż do momentu aż cukier się skarmelizuje . 
Naleśniki przełóż gruszkami i składaj w rulony albo w trójkąty.
Podawaj polane sosem/polewą czekoladową.

Czas na gruszkę

 MUS GRUSZKOWY Z IMBIREM

10 gruszek obranych i drobno pokrojonych 

1/4 szklanki wody

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Gruszki przełóż do garnka,dolej wody,sok z cytryny,cynamon,imbir,wanilię i doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień i smaż gruszki przez około 25 do 30 minut,od czasu do czasu mieszając.

Przestudzone gruszki zmiksuj blenderem. 

Gruszki możesz użyć od razu lub przełożyć do słoiczków i pasteryzować. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak