Czas na gruszkę

Słodkie i soczyste - takie właśnie są gruszki. Smakują świetnie podane na surowo,w deserach,ciastach,a nawet w sałatkach czy jako dodatek do dań z mięs. Równie dobre wychodzą z nim przetwory. Dlaczego by z tego nie korzystać ? Gruszki,to samo zdrowie!
Gruszki,to źródło potasu,fosforu i wapnia. Zawierają również witaminy takiej jak witamina A, B czy C.
Gruszki również wpływają korzystnie na układ krążenia,obniżają poziom cholesterolu oraz regulują pracę przewodu pokarmowego i wbrew tego co się słyszy o gruszkach,wcale nie są ciężkostrawne !
Gruszki śmiało możemy podawać naszym maluszkom. Rzadko kiedy wywołują one reakcje alergiczne. Co jeszcze?
Tak,i tutaj coś dla osób dbających o linię... Gruszki mimo iż są bardzo słodkie,to mimo to, zawierają niewiele kalorii.
Dla mnie gruszka smakuje najlepiej na słodko,w deserach. Najbardziej lubię połączenie gruszki i czekolady.
TARTA CZEKOLADOWA Z GRUSZKĄ
Ciasto:
1 jajko
15 dag mąki
5 łyżek cukru
10 dag masła
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiej,dodaj proszek do pieczenia i kakao. Dodaj jajko i masło,wszystko posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Nakłuj widelcem lub obciąż fasolą. Piecz w 190 C przez ok 15 minut. Gotowy spód ostudź.
Masa:
25 gram mąki
2 jajka
6 dag cukru
7 dag masła
8 dag gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cynamonu
3 gruszki,obrane i pokrojone w plasterki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem,dodaj po jednym żółtku,na koniec przesianą mąkę,cynamon i czekoladę.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy,wymieszaj. Masę wylej na spód tarty.
Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Wyłóż na ciasto.
Tartę piecz w 180 C przez ok 40 minut.
NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ
1/2 l mleka
2 jajka
szczypta soli
200 gram mąki
1 łyżka kakao
3 gruszki
5 łyżek cukru
polewa lub sos czekoladowy
Mleko,jajka,sól,mąkę i kakao przełóż do miseczki i dokładnie przemieszaj.
Patelnie rozgrzej i smaż naleśniki.
Gruszki obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
Owoce przełóż na patelnie,dodaj cukier i smaż do momentu aż cukier się skarmelizuje .
Naleśniki przełóż gruszkami i składaj w rulony albo w trójkąty.
Podawaj polane sosem/polewą czekoladową.
MUS GRUSZKOWY Z IMBIREM
10 gruszek obranych i drobno pokrojonych
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Gruszki przełóż do garnka,dolej wody,sok z cytryny,cynamon,imbir,wanilię i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i smaż gruszki przez około 25 do 30 minut,od czasu do czasu mieszając.
Przestudzone gruszki zmiksuj blenderem.
Gruszki możesz użyć od razu lub przełożyć do słoiczków i pasteryzować.