Cytryna - małe słońce...

Dzięki rozmaitym odmianom, które kwitną w różnych okresach owoce są zbierane przez cały rok. Sok z cytryny oraz skórka są wykorzystywane w wielu różnych produktach spożywczych i napojach takich jak lemoniada, napoje bezalkoholowe i koktajle. Jest ona stosowany w marynatach do mięs, gdzie je skrusza i ryb, w tym przypadku cytryna powoduje zanik nieprzyjemnego zapachu ryb. Idealne nadaje się do ciast, sosów lemoniad, drinków oraz herbat.
Sok jest również stosowany w produktach, które mają tendencję do utleniania i brązowieją po przecięciu np. jabłka, banany, awokado czy marchewka.
Cytryna jest bogata w witaminę C, B, flawonoidy oraz składniki mineralne takie jak: miedź, wapń, fosfor, potas, żelazo oraz magnez.
Inne zastosowanie cytryny:
- usuwa plamy;
- pochłania zapach z lodówki;
- odstrasza owady;
- usuwa plamy z deski do krojenia;
- wybiela paznokcie;
- usuwa osad z herbaty i kawy na szklankach i kubkach;
- łagodzi podrażnienia skóry po ukąszeniach;
- czyści osad z kamienia i mydła.
Korzyści z picia ciepłej wody z cytryną:
- Pomaga w trawieniu - sok z cytryny wypłukuje zbędne materiały i toksyn z organizmu. Walory trawienne soku z cytryny pomagają złagodzić objawy niestrawności, takie jak zgaga, odbijanie i wzdęcia.
- Oczyszcza organizm - ma działanie moczopędne, dlatego toksyny uwalniane są w szybszym tempie, które pomaga utrzymać zdrowy układ moczowy. Kwas cytrynowy pomaga zmaksymalizować funkcję enzymu, który stymuluje wątrobę i pomaga w detoksykacji.
- Wzmacnia układ odpornościowy - cytryna jest bogata w witaminę C oraz w potas, który stymuluje funkcje mózgu i nerwów a także pomaga kontrolować ciśnienie krwi.
Wyrównuje poziom pH - ma działanie zasadowe i pomaga utrzymać odpowiednie pH w organizmie - Oczyszcza skórę - witamina C jest niezbędna dla zdrowej skóry, a jej zasadowy charakter zabija niektóre rodzaje bakterii, które mogą powodować trądzik.
- Poprawia nastrój - zapach soku z cytryny może pomóc oczyścić umysł oraz przyczynić się do zmniejszenia lęku i depresji. Ma także właściwości energetyzujące.
- Wspomaga gojenie - kwas askorbinowy (witamina C), znajdujący się w cytrynie, sprzyja gojeniu się ran, i jest podstawowym składnikiem odżywczym kości, tkanki łącznej i chrząstki.
PRZEPISY:
Tarta cytrynowo-limonkowa z bezą
Składniki:
Ciasto
- mąka - 200 gram
- masło - 100 gram
- żółtko - 1 sztuka
- woda - 3 łyżki
- cukier puder - 2 łyżki
Krem
- sok z cytryny - 150 ml
- sok z limonki - 50 ml
- woda - 100 ml
- skórka z limonki - 1 sztuka
- masło - 100 gram
- żółtko - 3 sztuki
- jajko - 1 sztuka
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- cukier - 50 gram
Beza
- białka - 4 sztuki
- cukier - 1 szklanka
- mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka
Ciasto:
Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki, cukru pudru, żółtka i wody. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę (dno i boki) o średnicy 24 cm, następnie spód podziurkować widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 min, po czym wyjąć z piekarnika.
Krem:
Wyciśnięty z cytryn i limonki sok połączyć z wodą i wlać do garnka. Dodać mąkę i skórkę z limonki i cukier całość wymieszać po czym zagotować. Odstawić z ognia i dodać masło, energicznie mieszać do momentu rozpuszczenia. Cały czas mieszając dodać żółtka oraz jajko - mieszać do momentu zgęstnienia masy.
Beza:
Ubijając białka dodawać po 1 łyżce cukru. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Na gotowe ciasto wylać krem, dokładnie rozprowadzając go na całej powierzchni, następnie wyłożyć ubitą pianę z białek. Gotowe ciasto piec przez 20 min. Tartę podawać ostudzaną.
Tołpyga z kaszą gryczaną i rukolą
Składniki:
- tołpyga - 0,5 kg
- sól pieprz
- cebula - 1 sztuka
- sok z jednej cytryny
- koperek - 0,5 pęczka
- olej do smażenia
Sos koperkowo-chrzanowy
- jogurt grecki - 200 gram
- chrzan śmietankowy - 1 łyżka
- koperek - 0,5 pęczka
- sól
- pieprz
Kasza gryczana z rukolą
- kasza gryczana - 200 gram
- rukola - 4 garści
- cebula - 1 sztuka
- masło - 1 łyżka
- jajko - 1 sztuka
- sól
- pieprz
Tołpygę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę oraz koperek pokroić. Każdy kawałek ryby posolić i popieprzyć. Do naczynia włożyć rybę, cebulę i koperek - całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu z opakowania. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kaszę gryczaną przesmażyć 3 min, dodać jajko całość wymieszać smażyć kolejne 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać rukolę.
Sos: w naczyniu wymieszać jogurt z chrzanem, dodać posiekany koperek, całość dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Tołpygę usmażyć na oleju, podawać z sosem i kaszą.
Sałatka z awokado
Składniki:
- rukola - 1 opakowanie
- sałata lodowa - 0,5 główki
- awokado - 1 sztuka
- ser pleśniowy - 150 gram
- papryka czerwona - 1 sztuka
- cebula czerwona - 1 sztuka
Sos miodowo-musztardowy:
- musztarda francuska - 1 łyżka
- musztarda sarepska - 1 łyżka
- miód - 1 łyżka oliwa z oliwy - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
Awokado obrać i pokroić na kawałki. Sałatę oraz rukolę umyć i osuszyć. Paprykę, cebulę oraz ser pleśniowy pokroić w paski. Do naczynia włożyć wszystkie składniki sałatki i delikatnie wymieszać. Składniki sosu połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polać sałatkę. Podawać np. z bagietką.