Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cukinia cz.3

Cukiniowy sezon trwa:)

Cukiniowy sezon nadal u mnie trwa i mam nadzieje że będzie trwał jeszcze do końca września. Ostatnie gradobicie niestety zrobło trochę szkód. Ogórki już uschły, zielona cukinia też nieco zmarniała ale na szczęście żółta ma sie dobrze.

Zapraszam na kolejne pyszności z cukinią:)

 

Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem, brokułem i cukinią

składniki:

250 g makaronu świderki
1 nieduży brokuł
1 mała cukinia żółta
150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
2 kulki mozzarelli
słodka papryka
kolorowy pieprz
masło do posmarowania formy

Makaron ugotować al'dente i osączyć. Brokuła podzielić na różyczki i również ugotować al'dente, osączyć. Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić w pół plastry. Wędzonego łososia podzielić na małe kawałki. Duże naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu. Na makaronie rozłożyć połowę przygotowanych wcześniej składników. Następnie znowu ułożyć drugą część makaronu a na nim rozłożyć resztę składników. Na wierzchu ułożyć kawałeczki porwanej mozzarelli. Posypać słodką papryką i odrobiną mielonego kolorowego pieprzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut.

Cukinia cz.3

Zupa krem z cukinii z koperkiem

 

składniki:

1,5 kg cukinii
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu
do smaku przyprawa uniwersalna np.Kucharek
woda

Cukinie obrać ze skórki, wykroić miąższ z pestkami i pokroić w kostkę. Musimy mieć przynajmniej 1,5 kg gotowej obranej i pokrojonej cukinii ponieważ podczas gotowania jej obiętość zdecydownaie się zmniejszy a po zblenderowaniu będzie jej jeszcze mniej. Cukinie wrzucić do garnka i zalać wodą (można też użyć bulionu ale i tak cukinię potem odcedzamy więc troszke szkoda), dodać do smaku Kucharka lub ewentualnie soli i pieprzu. Cukinię ugotować do miękkości. Gdy cukinia będzie już miękka wodę odcedzić a cukinię zblenderować. Wstawić jeszcze na ogień, dodać koperek i doprawić do smaku, zagotować. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.

Cukinia cz.3

Szaszłyki z morszczukiem

 

składniki:

400 g filetów z morszczuka
1 mała zielona cukinia
1 mała żółta cukinia
1 papryka czerwona
2 cebule
1 łyżeczka przyprawy do ryb
5 łyżek oleju
3 łyżki soku z cytryny
przyprawa grill ziołowy  do warzyw
olej do skropienia warzyw

Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła rybę. Odstawić na min.1 godzinkę, ja zawsze przygotowuję wcześniej i wstawiam na noc do lodówki. Od cukinii odkroić końcówki i pokroić na plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, można rozdzielić na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do miski, skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, dokładnie wymieszać. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie warzywa i kawałki ryby. Podpowiadam aby rybki nie dawać na końcach bo jak już jest mięciutka to rozdziela sie na kawałeczki i nieraz spada z patyka. Najlepiej umieścić ją między warzywami. Szaszłyszki grillować ze wszystkich stron aż ładnie się zarumienią.

Cukinia cz.3

Makaron z cukinią i wędzonym łososiem

 

składniki:

250 g makaronu, użyłam kolorowego fettuccine
150 g wędzonego łososia
2 nieduże cukinie ( aby było bardziej kolorowo żółta i zielona)
2 łyżki posiekanego koperku
100 ml śmietanki 30%
sól ziołowa do smaku
olej do smażenia

Cukinie umyć odkroić końce, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Wstawić wodę na makaron. Rozgrzać patelnię i wrzucić cukinię, smażyć aż cukinia zmięknie ale pozostanie nadal chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Gdy cukinia będzie gotowa dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Makaron ugotować al'dente.Osączyć i wrzucić do sosu. Dodać kawałeczki wędzonego łososia i dokładnie wymieszać. Można podawać.

Cukinia cz.3

 

caralajna 28.08.2014 17:35
żółtej jeszcze nie hodowałam, wygląda uroczo :)
migotka28 26.08.2014 18:26
i zdecydowanie odporniejsza na wszystko, zielona nieco zniszczył mi ostatni grad a żółta trzyma sie dobrze i dużo owocuje
Anna133 26.08.2014 15:36
jaka piękna żółta !!! muszę taką posadzić w przyszłym roku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak