Cudowna moc kapusty !
Opublikowano: 02.07.2011

Kapusta warzywo nie tylko do potraw ale i cudowny lek na wiele dolegliwości. Ma wiele właściwości leczniczych. W kapuście znajduje się bardzo wiele witamin tj. A,C, E B mnóstwo składników mineralnych min. żelazo, sód, fosfor, miedź, potas. Ma właściwości regulujące temperaturę ciała, zawiera substancje które wpływają na prawidłową pracę tarczycy jak i substancji chamujące rozwój nowotworów. Kapusta ma naprawdę mnóstwo właściwości leczniczych. Zawarta w niej witamina U ma działanie przeciwwrzodowe, , picie soku działa dobrze nie tylko na wrzody ale na cały układ pokarmowy. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów ma dobroczynny wpływ na włosy i skórę. Kapusta jest dobrym lekarstwem na wiele chorób i dolegliwości. Nie tylko surowa kapusta ma wiele dobroczynnych właściwości ale ma je także kapusta kiszona . Kiszona kapusta poprawia pracę umysłu i uodparnia nasz organizm na stres. Obniża tez poziom cholesterolu, wzmacnia nasza odporność i mięśnie. jest niezbędnym składnikiem naszego pożywienia. Cały czas dostępna , niedroga ale nie jest zbyt doceniana.A oto kilka sposobów na wykorzystanie tego bezcennego warzywa:
Krokiety z kapusta i pieczarkami:
- mąka 1 szklanka
- jajka 3 sztuki
- woda 0,5 szklanki
- sól do smaku
- kapusta kiszona 500 gram
- pieczarki 400 gram
- pieprz do smaku
- kucharek do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- cebula 1 sztuka
- mleko 0,5 szklanki
Makę ,jajka mleko, wodę odrobinę soli miksujemy. Smażymy naleśniki , kapuste odgotowujemy. Pieczarki myjemy ścieramy na duzych oczkach. Na oleju smażymy Pokrojona w kostke cebule dodajemy kapuste i pieczarki. Dusimy do miękości. doprawiamy do smaku. Na naleśniki nakładamy niewielka ilość farszu i zwijamy w zamkniete rulony. Panierujemy w jajku i bułce tartej. smażymy na złoty kolor.
Kapusta kiszona w słoikach ;

Kapusta kiszona w słoikach ;
- marchewka 10 sztuk
- kapusta 10 główek
- sól 300 gram
Kapuste szatkujemy na szatkownicy, marchewke myjemy, obieramy i płuczemy. Ścieramy na tartce. Do kapusty dodajemy marchewke i sól. Dokładnie mieszamy az kapusta puści sok. nastepnie układamy ciasno w słoiku ale nie do końca, zostawiamy troche wolnego miejsca. Na górę zakładamy folię i szczelmie zakręcamy. odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
Pierogi z kapusta i pieczarkami:
Pierogi z kapusta i pieczarkami:
- mąka
- mleko
- sól
- kapusta
- pieczarki
- kucharek
- pieprz
- cebula
- olej do smażenia
Makę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczypte soli i gorace mleko , zarabiamy ciasto a nastepnie je zagniatamy. Kapuste gotujemy ok 40 minut w osolonej wodzie. odcedzamy drobno kroimy. Cebule kroimy w kostke , podsmażamy, dodajemy umyte i starte na grubej tartce pieczarki oraz kapustę. Doprawiamy do smaku ,dusimy do miekosci. Ciasto wałkujemy, wycianmy krążki, na każdy nakładamy troche farszu i sklejamy pierozek. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od momentu kiedy wypłyna do góry.
Surówka z kapusty i kukurydzy;
Surówka z kapusty i kukurydzy;
- kapusta 0,5 główki
- kukurydza 1 puszka
- papryka czerwona 1 sztuka
- koperek kilka gałązek
- szczypiorek kilka sztuk
- olej 6 łyzek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
Kapuste myjemy, siekamy, papryke myjemy wycianamy gniazda nasienne, kroimy w kostke. Do kapusty dodajemy pokrojona papryke i odcedzona kukurydzę. Szczypiorek i koperek płuczemy drobno siekamy. dodac do kapusty. polewamy olejem doprawiamy do smaku i dokładnie mięszamy. 
Gołabki w sosie pomidorowym :
Gołabki w sosie pomidorowym :
- mięso 600 gram
- ryż 2 torebki
- cebula 1 sztuka
- kapusta 1 główka
- sol do smaku
- pieprz do smaku
- przyprawa do miesa mielonego do smaku
- bulion 800 ml
- koncentrat pomidorowy 3 łyzki
- bułka tarta 2 łyzkli
- śmietana 4 łyzki
- kucharek w płynie do smaku
- mąka ziemniaczana 2 łyzki
- jajko
- olej do smażenia
Kapustę płuczemy wycinamy z niej twardy środek. Gotujemy w osolonej wodzie i powoli wyjmujemy liście które odpadną od całości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, cebulkęmyjemy ,obieramy i kroimy w kostkę . Podsmażamy. Do miesa dodajemy przestudzony ryz , podsmażona cebule, jajko ,bulkę tarta , sól, pieprz, kucharek i przyprawę do miesa. wyrabiamy farsz. Formujemy niewielkie kulki i zawijamy je w liscie kapusty. Z której można ściąc twarde zgrubienia. W naczyniu na dnie układamy liscie które nam zostały i podlewamy odrobiną oleju. Układamy gołąbki. Zalewamy 300 ml bulionu i dusimy do miekości. Pozostały bulion gotujemy, dodajemy do niego koncentrat, smietane i make rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody. doprawiamy do smaku. gołąbki podajemy polane sosem.