Cudowna moc kapusty !

Opublikowano: 02.07.2011
Autor: maryśka
Cudowna moc kapusty !
Kapusta warzywo nie tylko do potraw ale i cudowny lek na wiele dolegliwości. Ma wiele właściwości leczniczych. W kapuście znajduje się bardzo wiele witamin tj. A,C, E B mnóstwo składników mineralnych min. żelazo, sód, fosfor, miedź, potas. Ma właściwości regulujące temperaturę ciała, zawiera substancje które wpływają na prawidłową pracę tarczycy jak i substancji chamujące rozwój nowotworów. Kapusta ma naprawdę mnóstwo właściwości leczniczych. Zawarta w niej witamina U ma działanie przeciwwrzodowe, , picie soku działa dobrze nie tylko na wrzody ale na cały układ pokarmowy. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów ma dobroczynny wpływ na włosy i skórę. Kapusta jest dobrym lekarstwem na wiele chorób i dolegliwości. Nie tylko surowa kapusta ma wiele dobroczynnych właściwości ale ma je także kapusta kiszona . Kiszona kapusta poprawia pracę umysłu i uodparnia nasz organizm na stres. Obniża tez poziom cholesterolu, wzmacnia nasza odporność i mięśnie. jest niezbędnym składnikiem naszego pożywienia. Cały czas dostępna , niedroga ale nie jest zbyt doceniana.A oto kilka sposobów na wykorzystanie tego bezcennego warzywa:

Krokiety z kapusta i pieczarkami:

  • mąka 1 szklanka
  • jajka 3 sztuki
  • woda 0,5 szklanki
  • sól do smaku
  • kapusta kiszona 500 gram 
  • pieczarki 400 gram
  • pieprz do smaku
  • kucharek do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • cebula  1 sztuka
  • mleko  0,5 szklanki
Makę ,jajka mleko, wodę odrobinę soli miksujemy. Smażymy naleśniki , kapuste odgotowujemy. Pieczarki myjemy  ścieramy  na duzych oczkach. Na oleju smażymy Pokrojona w kostke cebule dodajemy kapuste i pieczarki. Dusimy do miękości. doprawiamy do smaku. Na naleśniki nakładamy niewielka ilość farszu i zwijamy w zamkniete rulony. Panierujemy w jajku i bułce tartej. smażymy na złoty kolor.

Cudowna moc kapusty ! 

 Kapusta kiszona w słoikach ;

  • marchewka 10 sztuk
  • kapusta 10 główek
  • sól  300 gram
Kapuste szatkujemy na szatkownicy, marchewke myjemy, obieramy i płuczemy. Ścieramy na tartce. Do kapusty dodajemy marchewke i sól. Dokładnie mieszamy az kapusta puści sok. nastepnie układamy ciasno w słoiku ale nie do końca, zostawiamy troche wolnego miejsca. Na górę zakładamy folię i szczelmie zakręcamy. odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.


Pierogi z kapusta i pieczarkami:

  • mąka
  • mleko
  • sól
  • kapusta
  • pieczarki 
  • kucharek
  • pieprz
  • cebula
  • olej do smażenia
Makę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczypte soli i gorace mleko , zarabiamy ciasto a nastepnie je zagniatamy. Kapuste gotujemy ok 40 minut w osolonej wodzie. odcedzamy drobno kroimy. Cebule kroimy w kostke , podsmażamy, dodajemy umyte i starte na grubej tartce pieczarki oraz kapustę. Doprawiamy do smaku ,dusimy do miekosci. Ciasto wałkujemy, wycianmy krążki, na każdy nakładamy troche farszu i sklejamy pierozek. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od momentu kiedy wypłyna do góry.


Cudowna moc kapusty ! 


Surówka z kapusty i kukurydzy;

  • kapusta  0,5 główki
  • kukurydza 1 puszka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • koperek  kilka gałązek
  • szczypiorek kilka sztuk
  • olej 6 łyzek 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
Kapuste myjemy, siekamy, papryke myjemy wycianamy gniazda nasienne, kroimy w kostke. Do kapusty dodajemy pokrojona papryke i odcedzona kukurydzę. Szczypiorek i koperek płuczemy drobno siekamy. dodac do kapusty. polewamy olejem doprawiamy do smaku i dokładnie mięszamy. Cudowna moc kapusty !

Gołabki w sosie pomidorowym :

  • mięso 600 gram
  • ryż  2 torebki
  • cebula 1 sztuka
  • kapusta  1 główka
  • sol do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do miesa mielonego  do smaku
  • bulion 800 ml
  • koncentrat pomidorowy 3 łyzki
  • bułka tarta 2 łyzkli
  • śmietana 4 łyzki
  • kucharek w płynie do smaku
  • mąka ziemniaczana  2  łyzki
  • jajko 
  • olej do smażenia 
Kapustę płuczemy wycinamy z niej twardy środek. Gotujemy w osolonej wodzie i powoli wyjmujemy liście które odpadną  od całości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, cebulkęmyjemy ,obieramy i kroimy w kostkę . Podsmażamy. Do miesa dodajemy przestudzony ryz , podsmażona cebule, jajko ,bulkę tarta , sól, pieprz, kucharek i przyprawę do miesa. wyrabiamy farsz. Formujemy niewielkie kulki i zawijamy je w liscie kapusty. Z której można ściąc twarde zgrubienia.  W naczyniu na dnie układamy liscie które nam zostały i podlewamy odrobiną oleju. Układamy gołąbki. Zalewamy 300 ml bulionu i dusimy do miekości. Pozostały bulion gotujemy, dodajemy do niego koncentrat, smietane i make rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody. doprawiamy do smaku. gołąbki podajemy polane sosem. 

Cudowna moc kapusty ! 
prymat