cuda z polenty

Opublikowano: 15.02.2012
Autor: caralajna
cuda z polenty
Polenta jest narodową potrawą Włoch, to kasza kukurydziana (powstaje z ziaren kukurydzy) gotowana na wodzie, która po ostygnięciu zastyga w coś jakby placek. Może stanowić bazę pod wiele potraw. Nie zawiera glutenu, posiada sporo błonnika, witamin i minerałów. Warto wprowadzić ją na stałe do swojej kuchni.

Oto kilka przykładów:

Frytki z polenty:

cuda z polentycuda z polenty

Polentę należy pokroić w paski jak frytki, piec luc smażyć na złoty kolor.

kliknij TU aby przeczytać przepis

Zapiekanka z polenty:

cuda z polentycuda z polenty

Polentę należy zapiec w piekarniku z sosem pomidorowym i mozzarellą.

kliknij TU aby przeczytać przepis

Chleb z kaszą kukurydzianą:

cuda z polenty

Mąkę (1 szklanka), kaszę (pół szklanki), otręby(pół szklanki), maśkanka (1 szklanka), olej(2 łyżki), drożdże instant (4 gr) i sól (2 łyżki) dokładnie połączyć i piec około 0,5h.

kliknij TU aby przeczytać przepis

Nadziewane pomarańcze:

cuda z polentycuda z polenty

Pomarańcze należy wydrążyć, obgotować skórkę i wypełnić masą z polenty. Masa składa się z miąższu pomarańczy, kaszy kukurydzianej, białej czekolady, kandyzowanej papaji, cukru i płatków migdałowych. Po wystygnięciu można kroić wg gustu.

kliknij TU aby przeczytać przepis

 

Ciasta z polentą:

cuda z polentycuda z polenty

Ciasto skłąda się z dyni, kefiru, mąki, kaszy kukurydzianej, oleju do tego cukier i proszek do pieczenia. Do przełożenia kisiel lub konfitura z dyni.

kliknij TU aby przeczytać przepis

cuda z polentycuda z polenty 

Ciasto składa się ze startej marchewki, kaszy kukurydzianej, mleka kokosowego, mąki, cukru, proszku do pieczenia i cynamonu.

Przełożony jest kremem z mleka kokosowego, kaszy kukurydzianej, skrobii kukurydzianej (do zagęszczenia) i cukru.

kliknij TU aby przeczytać przepis

Wszystkie przepisy można znaleść na moim profilu w księdze przepisów.

ZAPRASZAM :)

 

prymat