Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Coś dla małych niejadków

Każdy kto ma w domu małego niejadka doskonale wie jak trudno wymyślić coś co zje ze smakiem... I choć człowiek dwoi się i troi efekt zazwyczaj ten sam :)

Nie raz wystarczy prosty pomysł lub poproszenie dziecka o pomoc w przygotowaniu jedzenia, by ze smakiem je zjadło.

Oto kilka moich pomysłów dla Naszych maluchów:

Mini kanapeczki piętrowe


Coś dla małych niejadków

 

Składniki:

 

Kilka kromek Pumpernikla

Kilka plasterków chudej szynki

Kilka plasterków sera żółtego

Masło

Ogórek zielony, sałata i majonez do dekoracji

Przygotowanie:

Z kromek chleba Pumpernikiel wycinamy przy użyciu wycinaczy do ciasteczek parzystą liczbę mini kromeczek o różnych kształtach. Jeżeli ktoś nie ma wycinaczy do ciastek może wyciąć kółeczka przy użyciu szklanki. Następnie wycinamy tyle samo plasterków z chudej szynki.

Z sera żółtego również wycinamy tą samą liczbę plasterków o kształtach odpowiadających wcześniej wyciętym kromeczkom.

Kromeczki smarujemy cienko masłem i układamy na nich szynkę i ser o odpowiednich kształtach.

Pary łączymy ze sobą stawiając jedną na drugiej.

Nasze mini kromeczki dekorujemy niewielką ilością majonezu. Ogórka i sałatę kroimy na cienkie paseczki, a następnie układamy obok majonezu

 

Coś dla małych niejadkówCoś dla małych niejadkówCoś dla małych niejadkówCoś dla małych niejadków

 

Grzanki śniadaniowe


Coś dla małych niejadków

 

Składniki:

4 kromki chleba

3 jajka

1 mała cebula

Pęczek szczypiorku

3-4 rzodkiewki

100g sera żółtego

 100g wędliny

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z kromek chleba wycinamy środki (skórka nie będzie wykorzystana) i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy na drobną kostkę. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na małe kawałki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Wędlinę kroimy na cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Wbijamy jaja. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Patelnię stawiamy na kuchence i rozgrzewamy na niej niewielką ilość tłuszczu. Szykujemy foremki do smażenia (jeżeli ktoś nie ma może smażyć w formie zwykłych kotlecików) i nakładamy łyżką powstałą masę. Smażymy z obu na rumiany kolor.

 

Naleśniki  z serkiem waniliowym i żurawiną


Coś dla małych niejadków

 

Składniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

2 szklanka mąki

2 jaja

1 łyżka oleju

200g serka waniliowego

Żurawina suszona

 

 

Przygotowanie:

Mleko, wodę, olej, jaja i mąkę dajemy do jednej miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 5minut i ponownie miksujemy. Naleśniki smażymy z obu stron na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Naleśniki smarujemy serkiem, posypujemy żurawina i zawijamy. Układamy na talerzu, dajemy na nie troszkę serka i żurawiny. 

 

Śniadanie małego niejadka


Coś dla małych niejadków

 

Składniki:

2 parówki,

1 jajko,

1 grube plastry ogórka,

wg uznania keczup

 

 

Przygotowanie:

Parówki przekrawany na pół i nacinamy tak aby wyszły nogi ośmiornicy. Nalewamy wodę do garnka i gotujemy. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na małe słupki. Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością tłuszczu i wbijamy na nią jajko. Smażymy aż białko się zetnie. Układamy wszystko wszystko na talerzu. parówki i jajko dekorujemy dowolnie keczupem. 

 

Wyspa Ja-Majka


Coś dla małych niejadków

 

Składniki:

1 banan

2 mandarynki

2 kiwi

5-6 sztuk liczi

Przygotowanie:

Banana, mandarynki i kiwi obieramy ze skórki, liczi wyjmujemy z łupiny (do dekoracji możemy zostawić kilka sztuk w łupinie)

Banana i kiwi przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości plastry. Mandarynki dzielimy na kawałki, a liczi przekroić na pół i wyjąć pestkę.

Owoce układamy w kształcie wyspy z palmami. Deser przygotowałem dla mojej małej córeczki.

 

 

Kanapka z domowym masłem orzechowym


Coś dla małych niejadków

 

Składniki:

300 g orzeszków ziemnych,

1 łyżka oleju roślinnego,

do smaku sól,

do smaku cukier,

kilka bułek pszennych

Przygotowanie:

Ja kupiłem orzeski ziemne łuskane, solone, ale można kupić zwykłe i samemu nałuskać odpowiednią ilość. Orzechy należy wsypać do pojemnika rozdrabniacza od blendera i dodać łyżkę oleju. Na maksymalnych obrotach rozdrabniać wsypane orzechy przez około 2 minuty co chwilę zbierając ze ścianek przyklejone orzechy. Mielić do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Jeżeli ktoś lubi kawałki orzechów w maśle może wcześniej zakończyć mielenie. Gdy masło jest gładkie dodać sól i cukier według uznania i dokładnie wymieszać. Gotowym masełkiem smarować bułeczki lub kromki chleba.

 

Owsianka gruszkowa


Coś dla małych niejadków

 

Składniki:

 1 szklanka mleka

4 łyżki płatków owsianych

1 gruszka

1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Płatki zalać mlekiem i namoczyć min pół godziny. Gruszkę umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zmiksować za pomocą blendera. Mleko z owsianką zagotować, dodać zmiksowane gruszki i cukier. Dokładnie zamieszać. Gotować ok 5min na małym ogniu.

 

 

 

 

 

 

caralajna 25.03.2013 18:02
fajne pomysły, ja jako dziecko też byłam niejadkiem i mi mama też np wycinała różne kształty z placków ziemniaczanych albo z kanapek żebym jadła, skutkowało :)
Alex_M 25.03.2013 10:37
Przydatny wpis! Sama mam w domu małego niejadka więc z pewnością wykorzystam kilka Twoich pomysłów :) A kanapeczki rewelacyjne!
Łucja 24.03.2013 22:35
jestem mamą dwójki dzieci i doskonale zdaje sobie sprawę ile trzeba się nagimnastykować żeby coś zjadły :) masz fajne pomysły i na pewno wypróbuję je na moich niejadkach :) najbardziej zachwyciły mnie mini kanapeczki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak