Nie raz wystarczy prosty pomysł lub poproszenie dziecka o pomoc w przygotowaniu jedzenia, by ze smakiem je zjadło.
Oto kilka moich pomysłów dla Naszych maluchów:
Mini kanapeczki piętrowe
Składniki:
Kilka kromek Pumpernikla
Kilka plasterków chudej szynki
Kilka plasterków sera żółtego
Masło
Ogórek zielony, sałata i majonez do dekoracji
Przygotowanie:
Z kromek chleba Pumpernikiel wycinamy przy użyciu wycinaczy do ciasteczek parzystą liczbę mini kromeczek o różnych kształtach. Jeżeli ktoś nie ma wycinaczy do ciastek może wyciąć kółeczka przy użyciu szklanki. Następnie wycinamy tyle samo plasterków z chudej szynki.
Z sera żółtego również wycinamy tą samą liczbę plasterków o kształtach odpowiadających wcześniej wyciętym kromeczkom.
Kromeczki smarujemy cienko masłem i układamy na nich szynkę i ser o odpowiednich kształtach.
Pary łączymy ze sobą stawiając jedną na drugiej.
Nasze mini kromeczki dekorujemy niewielką ilością majonezu. Ogórka i sałatę kroimy na cienkie paseczki, a następnie układamy obok majonezu
Grzanki śniadaniowe
Składniki:
4 kromki chleba
3 jajka
1 mała cebula
Pęczek szczypiorku
3-4 rzodkiewki
100g sera żółtego
100g wędliny
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z kromek chleba wycinamy środki (skórka nie będzie wykorzystana) i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy na drobną kostkę. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na małe kawałki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Wędlinę kroimy na cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Wbijamy jaja. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Patelnię stawiamy na kuchence i rozgrzewamy na niej niewielką ilość tłuszczu. Szykujemy foremki do smażenia (jeżeli ktoś nie ma może smażyć w formie zwykłych kotlecików) i nakładamy łyżką powstałą masę. Smażymy z obu na rumiany kolor.
Naleśniki z serkiem waniliowym i żurawiną
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 szklanka mąki
2 jaja
1 łyżka oleju
200g serka waniliowego
Żurawina suszona
Przygotowanie:
Mleko, wodę, olej, jaja i mąkę dajemy do jednej miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 5minut i ponownie miksujemy. Naleśniki smażymy z obu stron na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Naleśniki smarujemy serkiem, posypujemy żurawina i zawijamy. Układamy na talerzu, dajemy na nie troszkę serka i żurawiny.
Śniadanie małego niejadka
Składniki:
2 parówki,
1 jajko,
1 grube plastry ogórka,
wg uznania keczup
Przygotowanie:
Parówki przekrawany na pół i nacinamy tak aby wyszły nogi ośmiornicy. Nalewamy wodę do garnka i gotujemy. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na małe słupki. Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością tłuszczu i wbijamy na nią jajko. Smażymy aż białko się zetnie. Układamy wszystko wszystko na talerzu. parówki i jajko dekorujemy dowolnie keczupem.
Wyspa Ja-Majka
Składniki:
1 banan
2 mandarynki
2 kiwi
5-6 sztuk liczi
Przygotowanie:
Banana, mandarynki i kiwi obieramy ze skórki, liczi wyjmujemy z łupiny (do dekoracji możemy zostawić kilka sztuk w łupinie)
Banana i kiwi przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości plastry. Mandarynki dzielimy na kawałki, a liczi przekroić na pół i wyjąć pestkę.
Owoce układamy w kształcie wyspy z palmami. Deser przygotowałem dla mojej małej córeczki.
Kanapka z domowym masłem orzechowym
Składniki:
300 g orzeszków ziemnych,
1 łyżka oleju roślinnego,
do smaku sól,
do smaku cukier,
kilka bułek pszennych
Przygotowanie:
Ja kupiłem orzeski ziemne łuskane, solone, ale można kupić zwykłe i samemu nałuskać odpowiednią ilość. Orzechy należy wsypać do pojemnika rozdrabniacza od blendera i dodać łyżkę oleju. Na maksymalnych obrotach rozdrabniać wsypane orzechy przez około 2 minuty co chwilę zbierając ze ścianek przyklejone orzechy. Mielić do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Jeżeli ktoś lubi kawałki orzechów w maśle może wcześniej zakończyć mielenie. Gdy masło jest gładkie dodać sól i cukier według uznania i dokładnie wymieszać. Gotowym masełkiem smarować bułeczki lub kromki chleba.
Owsianka gruszkowa
Składniki:
1 szklanka mleka
4 łyżki płatków owsianych
1 gruszka
Przygotowanie:
Płatki zalać mlekiem i namoczyć min pół godziny. Gruszkę umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zmiksować za pomocą blendera. Mleko z owsianką zagotować, dodać zmiksowane gruszki i cukier. Dokładnie zamieszać. Gotować ok 5min na małym ogniu.