Coś dla dzieci na kolacje - ziemniaczane hot dogi
Takie hod dogi nie tylko sa smaczne ale za każdym razem możemy urozmaicić je innymi dodatkami. Zjeść np. z surówką ze świeżych warzyw czy podać z różnymi sosami.
Jedną z zalet ich jest to , że możemy wykorzystać do nich ziemniaki ugotowane wcześniej na obiad.
Do tak prostych przekąsek potrzebujemy:
1 szklankę ugotowanych ziemiaków
1 jajko
1 szklanke mąki pszennej
parówki morlinki lub inne cienkie
ser żółty w plastrach
keczup jako dodatek
bułka tarta Prymat do obtaczania
i jajko do maczania gotowych hot dogów.
Ziemniaki przeciskamy przez praske i łączymy z mąką i jajkami.
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na równe kawałki.
Na tak przygotowane placki nakładamy po plasterku sera np salami i parówkę .
Zawijamy w rulon. Pamiętamy by dobrze skleić końce hot dogów.
Maczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej.
Tak przygotowane smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Podajemy z keczupem.
Zaspokoją głód każdego i dużego i małego.