Co zrobić z nadmiarem pomarańczy

Opublikowano: 06.01.2013
Autor: Jolanta_P-S
Co zrobić z nadmiarem pomarańczy
Teraz sezon na cytrusy trwa, są smaczne i bardzo soczyste. Proponuję wykorzystać je do przygotowania domowego soku lub też deseru na jego bazie.

Teraz mamy sezon na dorodne cytrusy, które są soczyste, słodkie, stwierdziłam, że zrobię pomarańczowy sernik na zimno i wykorzystam naturalny sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy.

Pomarańczowy sernik na zimno z bezami smakuje i prezentuje się znakomicie. Serniki na zimno, są mało pracochłonne, lekkie i efektownie się prezentują. Zamiast zwykłej wrzącej wody, do rozpuszczenia galaretki możemy wykorzystac sok pomarańczowy.

 

Pomarańczowy sernik na zimno

Składniki:
250 ml świeżego soku pomarańczowego,
500 g twarogu homogenizowanego 0%,
1 łyżka żelatyny,
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżkę cukru waniliowego
kolorowe bezy
pałeczki pomarańczowe w czekoladzie

Przygotowanie:

 Wycisnąć sok z pomarańczy, który następnie wlewamy do garnuszka i zagotować, wsypać galaretkę pomarańczową, 1 łyżkę żelatyny, dodać 1 łyżkę domowego cukru waniliowego, wszystko dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Aby szybciej wystygło można wrzucić 1-2 kostki lodu. Do gęstniejącej masy przełożyć ser i za pomocą trzepaczki połączyć masy.

Masę przełozyć do okrągłej tortownicy (18 cm), na powierzchni ułożyć kolorowe bezy, które docisnąć aby lekko zanurzyły się w serniku i wstawić do lodówki do schłodzenia. Sernik stał w lodówce całą noc.
Na powierzchnię sernika zetrzeć czekoladowe pomarańczowe pałeczki i ułozyć dekoracyjnie też kawałeczki pałeczek wokół rantu.

Smacznego, sernik był pyszny.

Proponuję również przygotować sok ze świezych owoców,  to prawdziwa bomba witaminowa, która jest zbawieniem dla naszego organizmu w okresie jesienno-zimowym.

Sok dostarcza nam witaminy w naturalnej postaci bez zbędnych dodatków.

 

Sok ze świeżych owoców



3 pomarańcze
3 kiwi
1/2  cytryny
1 jabłko

 

Umyć owoce, przekroić je bez obierania na pół i lekko docisnąć owoce do elektrycznej wyciskarki, a sok sam spływa do pojemnika. Z wyciskanego owocu pozostaje tylko sama skórka, nawet z jabłka. Sok rozlać do szklanek, dodatkowo można udekorować szklankę plasterkiem owocu, ja wykorzystałam kiwi. Sok jest małokaloryczny, wersja super light. Soku wychodzi z tej ilości 500 ml.

prymat