Teraz mamy sezon na dorodne cytrusy, które są soczyste, słodkie, stwierdziłam, że zrobię pomarańczowy sernik na zimno i wykorzystam naturalny sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy.
Pomarańczowy sernik na zimno z bezami smakuje i prezentuje się znakomicie. Serniki na zimno, są mało pracochłonne, lekkie i efektownie się prezentują. Zamiast zwykłej wrzącej wody, do rozpuszczenia galaretki możemy wykorzystac sok pomarańczowy.
Składniki:
250 ml świeżego soku pomarańczowego,
500 g twarogu homogenizowanego 0%,
1 łyżka żelatyny,
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżkę cukru waniliowego
kolorowe bezy
pałeczki pomarańczowe w czekoladzie
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy, który następnie wlewamy do garnuszka i zagotować, wsypać galaretkę pomarańczową, 1 łyżkę żelatyny, dodać 1 łyżkę domowego cukru waniliowego, wszystko dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Aby szybciej wystygło można wrzucić 1-2 kostki lodu. Do gęstniejącej masy przełożyć ser i za pomocą trzepaczki połączyć masy.
Masę przełozyć do okrągłej tortownicy (18 cm), na powierzchni ułożyć kolorowe bezy, które docisnąć aby lekko zanurzyły się w serniku i wstawić do lodówki do schłodzenia. Sernik stał w lodówce całą noc.
Na powierzchnię sernika zetrzeć czekoladowe pomarańczowe pałeczki i ułozyć dekoracyjnie też kawałeczki pałeczek wokół rantu.
Smacznego, sernik był pyszny.
Proponuję również przygotować sok ze świezych owoców, to prawdziwa bomba witaminowa, która jest zbawieniem dla naszego organizmu w okresie jesienno-zimowym.
Sok dostarcza nam witaminy w naturalnej postaci bez zbędnych dodatków.
3 pomarańcze
3 kiwi
1/2 cytryny
1 jabłko
Umyć owoce, przekroić je bez obierania na pół i lekko docisnąć owoce do elektrycznej wyciskarki, a sok sam spływa do pojemnika. Z wyciskanego owocu pozostaje tylko sama skórka, nawet z jabłka. Sok rozlać do szklanek, dodatkowo można udekorować szklankę plasterkiem owocu, ja wykorzystałam kiwi. Sok jest małokaloryczny, wersja super light. Soku wychodzi z tej ilości 500 ml.