Ostatnio proponowałam przepis na smaczną jajecznicę z dodatkiem pokrzyw, która była doskonałym pomysłem na śniadanie. Teraz czas na obiad, a dokładnie na pierwsze danie - zupę.
Ostatnimi czasy zupy krem stały się bardzo popularne, dawniej idąc na jakąś uroczystość na stole zawsze musiał być rosół, obecnie nieco odchodzi się od tej tradycji w kierunku dań bardziej wyszukanych. Tydzień temu będąc na komuni w lokalu, na pierwsze danie została zaserwowana groszkowa zupa krem, mi smakowała, ale co poniektórzy nieźle się krzywili i mało co zjedli, nie mówiąc już o dzieciach, które nawet łyżki nie zanużyły, a jedynie palcami powyjmowały groszek ptysiowy :) Podobnie 3 tygodnie temu na weselu jednym z dań była również zupa krem - tym razem pieczarkowa, smakowała mi znacznie lepiej niż groszkowa, ale goście podobnie jak wcześniej zbytnio nie byli przekonani do tego typu wynalazku.
Jak widać moda na zupy krem dopiero raczkuje, ale już coraz częściej można się z nimi spotkać nie tylko przy różnych okolicznościach rodzinnych, ale w normalnym menu w większości restauracji. Ja również postanowiłam troszkę poeksperymentować z tego rodzajem zup i oczywiście nie mogło zabraknąć moich ulubionych pokrzyw :)
Zupa groszkowa, na wspomnianej wcześniej komuni miała 'mdły', niewyraźny kolor, ni to zielony, ni brunatny - wizualnie nie zachęcał do zjedzenia. Ja postanowiłam zrobić zupę krem z pokrzyw, ale aby nadać jej odpowiednio wyrazisty kolor, wzbogaciłam ją o bardzo smacznego i zdrowego brokuła. I tak o to powstała moja wykwintna zupa krem, o wyrazistym, zielonym kolorze, niepowtarzalnym smaku i pięknym wyglądzie :)
Dla zainteresowanych podają poniżej przepis przygotowania tak smacznej zupki :)
Składniki:
40 sztuk pokrzyw
0,5 brokuła
4 ziemniaki
pęczek szczypioru
100 ml śmietany 30%
groszek ptysiowy
przyprawy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy. Po 5 minutach od zagotowania dodajemy brokuła podzielonego na niewielkie różyczki i doprawiamy całość jarzynką oraz pieprzem. Pod koniec gotowania, gdy warzywa są już miękkie dodajemy grubo posiekany szczypior oraz w całości młode pokrzywy (same czubki), które wcześniej myjemy pod bieżącą wodą. Po 5 minutach ponownie doprawiamy zupę do smaku, dodajemy śmietankę, a następnie wszystko miksujemy na jednolity krem za pomocą blendera lub w malakserze. Tak przygotowaną zupę krem przelewamy do miseczek i dodajemy groszek ptysiowy.
I o to cały sekret smacznej zupy z wykorzystaniem, jakże zdrowych pokrzyw :) Polecam każdemu, bo w smaku jest na prawdę dobra :)