Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co w trawie piszczy.. cz. 16

Pokrzywowo zakręcona, czyli smaczne roladki z pokrzyw :)

Jak już pewnie wszyscy tu obecni wiedzą, mam fioła na punkcie eksperymentowania z tym co znajdę na łące, w lesie itd. Oczywiście konsumuje tylko i wyłącznie produkty roślinne i tylko te, które są jadalne :) Jak na wiosenną porę roku przystało panuje urodzaj na smaczne i młode pokrzywy, które dostarczają do naszego organizmu wiele cennych witamin, stąd też nie trzeba zażywać m.in. kwasu foliowego :)

 

Jedna z osób w mojej rodzinie w wyniku problemów zdrowotnych musi się przerzucić na ścisłą dietę, pozbawioną smażonych dań, jajek oraz kalorycznych produktów. Dziś po raz pierwszy przygotowałam w pełni lekki, a pożywny obiad  z mega porcją witamin – pokrzywowe roladki drobiowe. Danie to składa się tylko z dwóch podstawowych produktów – chudego mięsa drobiowego i dużej ilości pokrzyw, dodatkowo użyłam niewielką ilość pieprzu i soli do smaku – cały sekret dzisiejszego obiadu, a efekt końcowy zaskoczył nawet mnie, nie mówiąc już o pozostałych domownikach, którzy spodziewali się czegoś niesmacznego i mało apetycznego (bo kto to widział aby robić filet bez panierki, bez sera żółtego w środku itd.). Poniżej prezentuję zdjęcie mojego obiadu, a Wy sami oceńcie czy nie wygląda on nadzwyczaj kusząco :)

 

Co w trawie piszczy.. cz. 16

 

Ja już mam ochotę na powtórkę, mam nadzieję, że ktoś z Was również nabrał ochoty na mój dietetyczny obiadek:) tak jak pisałam powyżej sposób przygotowania jest banalnie prosty, ale poniżej prezentuje szczegółowy opis.


Składniki:
1 pierś z kurczaka
50 sztuk młodych pokrzyw
sól ziołowa
pieprz kolorowy
jarzynka


Przygotowanie:

Przygotowanie prezentowanych roladek jest na prawdę proste, a ponadto są one zdrowe i niskokaloryczne. Na początku należy zebrać świeże, młode pokrzywy (same czubki), objętościowo zajmują one naczynie o pojemności 500 ml. Pokrzywy myjemy pod bieżącą wodą, odciskam i dość drobno siekamy. Mięso dzielimy na 4 szerokie filety, a następnie je cienko rozbijamy – nacieramy solą ziołową oraz pieprzem. Na każdym z filetów układamy dużą ilość pokrzyw.

 

Co w trawie piszczy.. cz. 16

 

Pokrzywy delikatnie posypujemy jarzynką, a następnie filety zwijamy ściśle w roladki. Roladki można doprawić z zewnątrz, a następnie zawijamy je w folie spożywczą. Ucinamy spore kawałki foli, na brzegu układamy roladkę i całość szczelnie zawijamy, boki foli bardzo mocno wiążemy nitką, tak aby podczas gotowania woda nie dostała się do środka. Tak zawinięte roladki wrzucamy na gotującą się wodę i na wolnym ogniu, pod przykryciem gotujemy ok 25-30 minut.

 

Co w trawie piszczy.. cz. 16

 

Po wyjęciu z wody rozcinamy folię i delikatnie wyjmujemy roladki – podajemy do obiadu. Mięso jest delikatne i soczyste, farsz nadaje ostry posmak. Całość jest bardzo zdrowa i ślicznie się prezentuje.

 

I obiad mamy gotowy – bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Polecam wszystkim, bo smak tak przyrządzonego mięsa jest naprawdę bardzo smaczny, a pokrzywa nadaje miły ostry posmak.

 

A do obiadu zaserwowałam równie lekką suróweczkę, do której przepis 'krok po kroku' znajdziecie tutaj https://www.doradcasmaku.pl/przepis/219256/wiosenna-surowka-do-obiadu.html, a poniżej zamieszczam jej zdjęcie :)

 

Co w trawie piszczy.. cz. 16

 

Dzisiejszy obiad, pomimo obowiązującej diety okazał się być nadzwyczaj smaczny, a w mojej glowie rodzą się kolejne kulinarne wariacje z pokrzywą w roli głównej - mam nadzieję, że już niebawem znów Was czymś zaskocze :)

Mysiunia 25.04.2012 20:13
zrywałam i siekałam przez jednorazową rękawiczkę :) jeśli się już posieka to wogóle nie parzą i nakladać pokrzywy na roladki można już gołymi rękami :)
malaczarna23 25.04.2012 20:00
świetny pomysł:) choć nie poszczypałaś sobie rąk?
Mysiunia 23.04.2012 21:59
w takim razie już wiem jak zrobić :) dziękuję :)
ziutula
ziutula 23.04.2012 20:10
dzisiaj mi ciotka powiedziała, że trzeba zblanszować ze 2 minuty we wrzątku i na sito pod zimną wode i mrozić porcje-do farszu super...
Mysiunia 23.04.2012 16:57
sama nie wiem, ale skoro szpinak się da to może pokrzywy również :) zamierzam w tym sezonie wypróbować :)
ziutula
ziutula 22.04.2012 20:54
czy można pokrzywki zamrozić aby w zimie je wykorzystać do farszów?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak