Co na Wielkanocny stół ?

Opublikowano: 20.03.2012
Autor: IZABELA29
Co na Wielkanocny stół ?
Nieodzownie na stole czy w pierwszy czy w drugi dzień świąt powinna pojawić się galareta czy to drobiowa czy z mieszanego mięsa i wędlin.

U mnie zazwyczaj jest to Galareta drobiowa.

 

 

       Co na Wielkanocny stół ?

 

Zrobiłam ją w formie babki.

 

 

Składniki:


1 l wywaru drobiowego, może też być bulion zrobiony z  kostek rosołowych

2 piersi z kurczaka

3 - 4 marchewki

5 łyżek kukurydzy konserwowej

1 opakowanie żelatyny

pieprz do smaku

Kucharek do smaku

3 plastry szynki konserwowej

4 plastry żółtego sera

listki bazylii

 

 

Z litra wody , piersi z kurczaka i marchewki gotujemy wywar do galarety.

Doprawiamy pieprzem i kucharkiem.  Wyciagamy mięso i marchewkę.

Przecedzamy wywar do drugiego garnka.

W 125 ml zimnej wody moczymy żelatynę około 10 minut.

 

Do gotującego się wywaru dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy.

Lekko studzimy zawartość garnka.

 

W formie babki układamy na dnie kawałki pokrojonej marchewki, następnie pokrojone mięso. Posypujemy kukurydzą. Zalewamy wywarem tak by lekko przykryło składniki galarety.

Odtsawiamy w chłodne miejsce.

Gdy lekko zastygnie układamy pokrojony w paski ser.

Zalewamy resztą wywaru. 3 plastry sera układamy na 3 plastrach szynki, zwijamy w rulon i wpychamy delikatnie w stężałą galaretę.  Ozdabiamy listkami bazylii.

Odstawiamy całość do lodówki  na 4 godziny.

 

 

 

          Co na Wielkanocny stół ?

 

 

           Co na Wielkanocny stół ?

prymat