Co na Wielkanocny stół ?
U mnie zazwyczaj jest to Galareta drobiowa.
Zrobiłam ją w formie babki.
Składniki:
1 l wywaru drobiowego, może też być bulion zrobiony z kostek rosołowych
2 piersi z kurczaka
3 - 4 marchewki
5 łyżek kukurydzy konserwowej
1 opakowanie żelatyny
pieprz do smaku
Kucharek do smaku
3 plastry szynki konserwowej
4 plastry żółtego sera
listki bazylii
Z litra wody , piersi z kurczaka i marchewki gotujemy wywar do galarety.
Doprawiamy pieprzem i kucharkiem. Wyciagamy mięso i marchewkę.
Przecedzamy wywar do drugiego garnka.
W 125 ml zimnej wody moczymy żelatynę około 10 minut.
Do gotującego się wywaru dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy.
Lekko studzimy zawartość garnka.
W formie babki układamy na dnie kawałki pokrojonej marchewki, następnie pokrojone mięso. Posypujemy kukurydzą. Zalewamy wywarem tak by lekko przykryło składniki galarety.
Odtsawiamy w chłodne miejsce.
Gdy lekko zastygnie układamy pokrojony w paski ser.
Zalewamy resztą wywaru. 3 plastry sera układamy na 3 plastrach szynki, zwijamy w rulon i wpychamy delikatnie w stężałą galaretę. Ozdabiamy listkami bazylii.
Odstawiamy całość do lodówki na 4 godziny.