Myślę, że nie doceniamy w Polsce tego warzywa, dodaje się je owszem do zup i sałatek, ale rzadko spotyka się w roli głównej. Są kraje gdzie pietruszka jest droga i ciężko dostępna…
Korzeń pietruszki jest dość kaloryczny, dostarcza około 70 kcal na 100 gram. Poprawia trawienie, jest moczopędny, czyści krew, reguluje nadmierną fermentację w żołądku i jelitach. Jest bogaty w błonnik pokarmowym, zawiera go znacznie więcej niż jakiekolwiek inne warzywa. Korzeń jest także bogatym źródłem potasu. Zawierają magnez, cynk, miedź, kobalt, ale w mniejszych ilościach. Dostarczają witamin z grupy B: B1, B2, PP i folianów.
zupa-krem z korzenia pietruszki i awokado (słodko-kwaśna)
Zupa-krem powinna mieć charakter słodko-kwaśny, nie potrzeba dodawać dużo soli, pół łyżeczki max. Awokado poza tym, że jest pożywne dodatkowo wzmacnia i poprawia krążenie, jest też anty rakowe.
Składniki:
Korzeń pietruszki (400 g), awokado (0,5 sztuki), sok z 1 cytryny, żurawina (garść), por (biała część), woda (około 1 litr), liście laurowe, sól morska, pieprz biały, kolendra mielona, zielenina (np. szczypior).
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę razem z liśćmi laurowymi i solą. Pietruszkę obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do wrzątku i gotować około 5 min. Awokado obrać, pokroić, por umyć, pokroić i dodać do wywaru. Gotować do miękkości, max 5 min. Doprawić świeżo zmielonym białym pieprzem i kolendrą. Zdjąć z gazu do przestygnięcia. Zmiksować całość (po wyjęciu liści laurowych) w blenderze na jednolitą masę, wcisnąć sok z jednej cytryny. Żurawinę namoczyć, wsypać do zmiksowanej zupy. Lekko podgrzewać przed podaniem. Dla ożywienia posypać zieleniną np. szczypiorkiem.
krem z pietruszki z jabłkiem i chrzanem
Składniki:
Korzeń pietruszki (300 gram), kwaśne jabłko, chrzan tarty (3 łyżeczki), śmietana do zup (50 ml), liście laurowe, sól morska, pieprz, chili.
Sposób przygotowania:
Korzeń pietruszki obrać i pokroić. Wrzucić do małej (ok. 0,5 l) ilości wody z liśćmi laurowymi i gotować około 5 min. Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wywaru z pietruszki i gotować do miękkości. Na końcu wyłowić liście, przyprawić chrzanem, śmietaną i zmiksować blenderem na krem. Gotowe.
zupa pietruszkowo migdałowa ze smażoną cebulką
Ta zupka jest trochę dla dzieci, ale mi też bardzo smakuje.
Składniki:
Korzeń pietruszki (400 gram), migdały (50 – 100 gram), cebula (1 sztuka), oliwa do smażenia, sól, pieprz biały, liście laurowe, kolendra mielona sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
Pietruszkę umyć, obrać i pokroić. Ugotować w około 1 litrze wody z solą i liśćmi laurowymi. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i poszatkować. Gdy pietruszka się ugotuje na miękko, doprawić, zdjąć z gazu i poczekać aż wystygnie. W tym czasie pokroić cebulkę w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie z odrobiną soli. Część cebuli dorzucić do wywaru, a część zostawić do posypania przed podaniem. Wywar z pietruszką, cebulką i migdały (uprzednio namoczone i pozbawione skórki) dokładnie zetrzeć w blenderze na jednolitą masę lub użyć już zmielonych. Podawać podgrzaną z cebulką i skropione sokiem z cytryny. Gotowe, smacznego.
Linki do podobnych wpisów: