Ciasto z kokosem
Składniki;
250 g mąki pszennej,
250 g cukru kryształu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jajek
4 łyżki śmietany,
4 łyżki kakao,
250 g margaryny,
KULKI Z KOKOSU,
150 g wiórek kokosowych,
120 g cukru kryształ,
90 g margaryny,
2 -3 łyżki mleka
Ciasto:
Ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami,
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę oraz kakao.
Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z ciastem.
Przelewamy fo formy 25x32 cm.
Kulki z kokosu :
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
Dodajemy pozostałe składniki.
Dobrze wyrabiamy łyżką, gdy masa będzie za płynna dodajemy więcej kokosu .
Z gotowej posypki formujemy rękami małe kulki i kładziemy je dość gęsto na ciasto lekko wciskając do środka.
Pieczemy 40-45 min w 180 C.
Polewamy gotowe ciasto polewą czekoladową.