Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kaszą manną i jabłkami

Pyszne ciasto makowe inaczej Japonka do kawy, polecam bo jest pyszne.

Ciasto z kaszą manną i jabłkami

Ciasto Japonka


SKŁADNIKI:
9 jajek
0,5 kg jabłek
1 kost margaryna
olejek migdałowy
40 dag cukier puder
9 łyżek kasza manna
40 dag zmielonego maku
bakalie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz
MASA BUDYNIOWA
2 budynie śmietankowe
0,5 l mleka
kostka margaryny
2 łyżki cukier
POLEWA
1 jajko
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
0,5 kost margaryny

PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do ubitej masy żółtkowej dodać, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, jabłka i kilka kropel olejku migdałowego,wymieszać, dodać bakalie. Białka jaj ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do masy. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 20x36 cm, przelać ciasto na blachę, piec w 180 stop, przez 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na połowę.

MASA BUDYNIOWA
Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, dodać margarynę, cukier, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować. POLEWA
Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wybić jajko, dodać cukier , kakao, wymiksować. Do wymiksowanych składników, wlewać stopniowo gorącą margarynę,ucierając do zgęstnienia polewy.
 PRZEŁOŻENIE CIASTA
Na pierwszą połowę ciasta, wyłożyć gorący budyń, przykryć ciastem i polać polewą czekoladową.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak