Ciasto ptysiowe-wiele zastosowań
Ptysie deserowe to ciastka o wdzięcznych nazwach: eklerki ,karpatka ,profiteroles , religieuses, croquembouche ,Paris-Brest.Oddzielną grupę stanowią ptysie smażone:zeppole i beignets.Z ciasta ptysiowego można też przygotować potrawy wytrawne, np. gougéres i ziemniaki dauphine. Wszystkie ptysie deserowe róznią się tylko kształtem i rodzajem nadzienia .
Np.croquembouche , to kilka małych ptysi ułożonych w kształt wysokiej piramidy , ozdobionej cieniutkimi niteczkami karmelu .Ptysie są nadziewane gęstym kremem (creme patissiere).
Składniki na krem:
1 szklanka cukru
5 żółtek
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 laska wanilii
1.Podgrzewamy mleko z wailią.
2.Ubijamy żółtka na kogel-mogel
3.Dodajemy mąkę , wlewamy gorące mleko ,cały czas miksujemy.
4.Przelewamy do rondelka , mieszamy aż masa zgęstnieje.
Mieszamy z masłem .
Moja rada:Ptysie przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Nadziane ptysie mogą leżeć w lodówce do 4 godzin, bo później miękną.