Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ptysiowe-wiele zastosowań

Z podstawowego ciasta ptysiowego możemy wyczarować mnóstwo smacznych deserów oraz ptysiów wytrawnych.

Ptysie deserowe to ciastka o wdzięcznych nazwach: eklerki ,karpatka ,profiteroles , religieuses, croquembouche ,Paris-Brest.Oddzielną grupę stanowią ptysie smażone:zeppole i beignets.Z ciasta ptysiowego można też przygotować potrawy wytrawne, np. gougéres i ziemniaki dauphine. Wszystkie ptysie deserowe róznią się tylko kształtem i rodzajem nadzienia .

Np.croquembouche , to kilka małych ptysi ułożonych w kształt wysokiej piramidy , ozdobionej cieniutkimi niteczkami karmelu .Ptysie są nadziewane gęstym kremem (creme patissiere).

 

Składniki na krem:

1 szklanka cukru

5 żółtek

1/4 szklanki mąki

2 szklanki mleka

1 łyżka masła

1 laska wanilii

 

 

1.Podgrzewamy mleko z wailią.

2.Ubijamy żółtka na kogel-mogel

3.Dodajemy mąkę , wlewamy gorące mleko ,cały czas miksujemy.

4.Przelewamy do rondelka , mieszamy aż masa zgęstnieje.

Mieszamy z masłem .

 

Moja rada:Ptysie przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Nadziane ptysie mogą leżeć w lodówce do 4 godzin, bo później miękną. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak