Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto krówka z orzechami

Fajne i smaczne połączenie masy krówkowej z orzechami włoskimi.

Ciasto krówka z orzechamiCiasto krówka z orzechami

Składniki

Mąka -500 g

Miód -4 łyżki

Jajka -2 szt

Masło -1/2 kostki

Cukier waniliowy -2 opakowania

Soda -1łyżeczka

Cukier -1/2 szkl.

Śmietana 36% -0,5l

Galaretka cytrynowa -1 szt

Śmietan-fix - 1 opakowanie

Cukier puder -2 łyżki

Masa krówkowa-1 puszka

Orzechy włoskie -200 g

Etapy przygotowania

 CIASTO

Mąka, miód, jajka, masło, 1 cukier waniliowy, soda, cukier 1/2 szkl.

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno.

Piec w 190 stop. do zrumienienia ciasta.

 

KREM

 

Śmietana, cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix, galaretka cytrynowa.

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gotowanej wody, i odstawić do wystygnięcia.

Ubić śmietanę, w trakcie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.

Na koniec wlać wystudzoną galaretkę i dobrze ubić.

Gęstym kremem przełożyć placek.

Wierzch placka posmarować masą krówka i posypać orzechami włoskimi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak