Ciasto FANTAZJA

Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl cukru kryształu
- 1 szkl mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej
Biszkopt robimy standardowo. Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, a potem żółtka. Mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie łączymy. Masę przekładamy do większej kwadratowej formy i pieczemy w temp 180st.
Wystudzone ciasto przekrajamy na pół.
Jabłka:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 3/4 szkl cukru kryształu (można zmniejszyć ilość)
- 2 galaretki mieszane
Sposób wykonania:
Podsmażyć jabłka pod przykryciem ok 10 min (cukier według uznania) pod koniec dodać galaretki oraz dobrze wymieszać.
Schłodzone jabłka (po połowie) wyłożyć na ciasto (na dwa biszkopty).
Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany kremówki 30% (dobrej jakości, np łaciata)
- 2 galaretki
Sposób wykonania:
Galaretki rozpuścić w niecałych 2 szklankach wody, pozostawić do wystygnięcia. Do ubitej śmietany wlać małymi porcjami tężejącą galaretkę ciągle ubijając i wyłożyć na ciasto, na warstwę jabłkową. Od razu złożyć biszkopt (czyli położyć jeden placek na drugi) i schłodzić.