Ciasto DELICJE

Składniki na ciasto (na dużą blaszkę):
- 1/2 kg mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 1 żółtko
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowujemy 3 prostokąty z papieru do pieczenia (rozmiar taki jak blaszka w której będziemy piec). Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i każdą z nich cienko wałkujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy kilka minut w temp 180 st aż nabiorą ładnego złotego koloru.
Masa serowa:
- 0,5 kg sera
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 budyń śmietankowy bez cukru + łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 całe jajka
- 2/3 szklanki mleka
Ser mielimy w maszynce, żeby nie było grudek.
W mleku rozrabiamy budyń i mąkę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka (znów miksujemy) i ubite białka (miksujemy krótko). Do masy dodajemy po łyżce zmielony ser, nie przerywając miksowania. Stawiamy garnek na mały ogień i gotujemy ok 3 minuty, cały czas mieszając, by się nie zważyło. Wlewamy budyń i gotujemy aż zgęstnieje. Należy cały czas mieszać, by masa była gładka, bez grudek. Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Jeszcze ciepłe wylewamy na pierwszy placek i przykrywamy drugim.
Masa jabłkowa:
- duży słoik smażonych jabłek (z cukrem)
- galaretka (np cytrynowa, agrestowa...)
- 1/2 szklanki wody
Jabłka podgrzewamy na dużej patelni lub w garnku, a następnie dodajemy do nich galaretkę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na drugi placek i przykrywamy trzecim.
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa (100g)
Ciasto dekorujemy polewą czekoladową.
Można posypać je poszatkowanymi orzechami.
Smacznego :)