Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto DELICJE

W pełni zasługuje na tą nazwę. Prawdziwe DELICJE...mmm! Kruche ciasto, przełożone masą serową i jabłkową. Całość zwieńczona polewą czekoladową. Kawałek nieba tylko dla nas :)

Ciasto DELICJE


Składniki na ciasto (na dużą blaszkę):

  • 1/2 kg mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowujemy 3 prostokąty z papieru do pieczenia (rozmiar taki jak blaszka w której będziemy piec). Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i każdą z nich cienko wałkujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy kilka minut w temp 180 st aż nabiorą ładnego złotego koloru.


Masa serowa:

  • 0,5 kg sera
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru + łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 całe jajka
  • 2/3 szklanki mleka

 

Ser mielimy w maszynce, żeby nie było grudek.

W mleku rozrabiamy budyń i mąkę.

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka (znów miksujemy)  i ubite białka (miksujemy krótko). Do masy dodajemy po łyżce zmielony ser, nie przerywając miksowania. Stawiamy garnek na mały ogień i gotujemy ok 3 minuty, cały czas mieszając, by się nie zważyło. Wlewamy budyń i gotujemy aż zgęstnieje. Należy cały czas mieszać, by masa była gładka, bez grudek. Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Jeszcze ciepłe wylewamy na pierwszy placek i przykrywamy drugim.


Masa jabłkowa:

 

  • duży słoik smażonych jabłek (z cukrem)
  • galaretka (np cytrynowa, agrestowa...)
  • 1/2 szklanki wody

 

Jabłka podgrzewamy na dużej patelni lub w garnku, a następnie dodajemy do nich galaretkę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na drugi placek i przykrywamy trzecim.

 

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa (100g)

 

Ciasto dekorujemy polewą czekoladową.

Można posypać je poszatkowanymi orzechami.

Smacznego :)

 

Ciasto DELICJE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak