Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowo -brzoskwiniowe

Delikatne i wyśmienite ciasto brzoskwiniowe

Ciasto biszkoptowo -brzoskwinioweCiasto
Ciasto biszkoptowo -brzoskwiniowe

biszkoptowo -brzoskwiniowe


SKŁADNIKI:
Biszkopt
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
1 łyżka mąka ziemniaczana,
1/2 szkl cukier,
6 szt jajka,
1 szkl mąka,
1 łyżka ocet 10%,
MASA BRZOSKWINIOWA
brzoskwinie -1 puszka duża
budyń śmietankowy -2 opak
cukier -2 łyżki
sok pomarańczowy -2 szkl
WIERZCH CIASTA
śmietana 36%-0,5 l
śnieżki -2 opak
czekolada gorzka starta -3 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Piec 25 minut w 170 stop. na dużej blasze.
 MASA BUDYNIOWA
 Zlać sok z brzoskwiń. Brzoskwinie zmiksować w blenderze, dodać do soku pomarańczowego,przelać do garnka, zagotować. Budynie rozmieszać w soku zlanym z brzoskwiń,wlać na gotujący się sok pomarańczowy,mieszając zagotować. Gorący budyń wylać na biszkopt, ostudzić.
WIERZCH CIASTA
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut. Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce

bietka 02.04.2013 09:12
mniam, wygląda bardzo pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak