Ciasteczka z coasta półfrancuskiego są smaczne, znikaja z talerzyka w szybkim tempie, a co więcej wyglądają bardzo elegancko i apetycznie.
Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem
czy
Półfrancuskie ciasteczka serowe z brzoskwinią
SKŁADNIKI:
250 g twaróg półtłusty,
2 łyżki cukru pudru,
200 g masła,
3/2 szklanki mąki,
2-3 brzoskwinie lub jabłka,
do dekoracji cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Kostkę masła o temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze części i wkładamy do miski.
Kolejno kruszymy twaróg i dodajemy mąkę oraz cukier puder. Z tych składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
W między czasie przygotowujemy brzoskwinie lub jabłka.
Dokładnie je myjemy, usuwamy pestkę i je kroimy w półksiężyce. Brzoskwinię można obrać ze skórki. po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na kilka części, po kolei rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wycinamy z nich kółka. Na brzegu kółka układamy brzoskwinię i kółko składamy na pól, delikatnie dociskamy brzegi.
Ciastka układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu aż się zarumienią, około 20 minut. Można udekorować je cukrem pudrem.
Polecam serdecznie ;)