Ciasta na Nowy Rok.

Opublikowano: 27.12.2017
Autor: Babeczka35
Ciasta na Nowy Rok.
Co prawda Święta dopiero co minęły, ale niektórzy z nas myślą już co upiec na Nowy rok, u mnie obowiązkowo musi być choć jedne ciasto. W tym wpisie mam dla Was kilka propozycji na ciasta. Zapraszam.

Co prawda Święta dopiero co minęły, ale niektórzy z nas myślą już co upiec na Nowy rok, u mnie obowiązkowo musi być choć jedne ciasto. W tym wpisie mam dla Was kilka propozycji na ciasta. Zapraszam.

Nie lubię gdy coś mi się w kuchni marnuje, dlatego na Święta piekę taką ilość ciast żebyśmy dali radę zjeść, a potem na Nowy Rok dopiekam nowe. Takie rozwiązanie jest bardzo dobre i nic nigdy nie wyrzucam. Wiem, że można mrozić ciasta, ale my wolimy świeże. Poniżej przedstawię Wam kilka moich propozycji. Zapraszam serdecznie.


Moje ciasta, które Wam polecam:


1. Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką.


Częstuję Was pysznym sernikiem, według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo zachęcam do z korzystania z mojego przepisu, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)


Składniki:


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

5 dużych jajek

1 niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 bPianka:

330 ml śmietanki kremówki 30 %

20 dag masy krówkowej kajmakowej

1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej

niewielka ilość gorącej wody

ewentualnie cukier puder do smaku


Dodatkowo:

około 40 dag biszkoptów

5 dag mlecznej czekolady


Wykonanie:


1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.


2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Sernik musi być bardzo zimny.


3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i dokładnie ubijamy, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku.


4. Dekorowanie: Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. Czekoladę łamiemy na małe kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią biszkopty. Tak wykonany sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.


5. Podanie: Po tym czasie sernik kroimy w kwadraty, tak żeby w każdym znalazł się biszkopt. Podajemy i smacznego życzę.


Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

 

2. Ciasto ,, Kopciuszek ''.


To ciasto jest niezwykle pyszne, lekki i łatwe z przygotowaniu. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Bardzo je Wam polecam. Zapraszam :)

 


Składniki:


Biszkopt jasny:

5 jajek

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt z makiem:

5 jajek

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki suchego maku


Krem budyniowy:

20 dag masła 82 %

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

2 pełne szklanki mleka

pół szklanki cukru pudru


Pianka:

1 truskawkowa galaretka

250 ml gorącej wody

1 śmietana typu ,,Śnieżka''

200 ml zimnego mleka


Polewa czekoladowa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody


Dodatkowo:

10 dag herbatników

cukrowa posypka według uznania


Wykonanie:


1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.


2. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.


3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.


4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy.


5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.


6. Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładamy równomiernie piankę, następnie przykładamy makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowujemy równomiernie krem budyniowy i układamy herbatniki, na herbatniki rozsmarowujemy polewę i dekorujemy posypką.


7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżki można ubić jedną szklankę śmietanki kremówki 30 %.

 


3. Ciasto ,, Kilimandżaro ''.


Bardzo polecam to ciasto. Jest niezwykle pyszne i idealne, żeby poczęstować nim gości. Upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)

 

 

 Biszkopty:

10 jajek

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki tortowej

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao


Masa z jabłek:

70 dag jabłek ( waga po obraniu )

2 galaretki cytrynowe

cukier do smaku

1 łyżka masła


Krem budyniowy:

20 dag masła 82 %

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

2 pełne szklanki mleka

pół szklanki cukru pudru


Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody


Dodatkowo:

dowolna posypka


Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.


2. Masa z jabłek: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości cały czas mieszając, uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na jeden biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.


3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.


4. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładziemy drugi biszkopt lekko go dociskając.


5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.


6. Polewą smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroimy, dekorujemy i podajemy.


7. Smacznego.

Rady:

Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast masła do kremu można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

 

prymat