Nie wiem jak u Was, ale u mnie w każdą niedzielę musi być domowe ciasto. Jakoś nie wyobrażamy sobie niedzieli bez pysznego ciasta. Zawsze piekę na dużej blaszce. I tak sobie zjadamy po kawałeczku z kawą lub herbatą jak kto lubi. Zapraszam do wpisu.
Na każdą niedzielę piekę ciasto i to za każdym razem inne. Bardzo lubimy ciasta na biszkopcie z kremem budyniowym. Żeby nie było nudno to do kremu dodaję np. kawę cappuccino, chałwę czy owoce, mogą to być brzoskwinie z syropu, ale i ananasy się doskonale sprawdzą. Biszkopt może być jasne, kakaowy lub z dodatkiem kawy, ten ostatni bardzo polecam, w smaku jest wyjątkowy i ma ładny kolor. Ciasta są pyszne i lekkie, pomimo kremu budyniowego. Bardzo je polecam. Wybierzcie coś dla siebie, jeszcze zdążycie upiec. Dodam jeszcze, żeby ciasta ładnie się prezentowały należy zadbać o dekorację i je udekorować np. startą czekoladą lub biszkoptami lekko wciśniętymi w krem. Smacznego życzę.
Moje propozycje ciast:
1. Ciasto ,,Kawoszek''.
Lubicie ciasta o smaku kawy? Ja uwielbiam. I stwierdziłam, że zbyt rzadko je piekę. Ciasto w każdej swej warstwie ma kawę cappuccino, samej kawy cappuccino pić nie lubię ( wolę czarną ), ale w cieście uwielbiam. Biszkopt, krem, pianka i dekoracja z biszkopcików to idealne połączenie. Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale też łatwe w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Spróbujcie koniecznie, a ja zapewniam, że będziecie zachwyceni, tak jak ja. Zapraszam :)
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 ml mleka
25 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 kopiaste łyżki cukru pudru
7 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
Pianka:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
5 łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
5 łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
około 15 dag okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec wsypujemy kawę i dokładnie ucieramy. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie.
3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty.
4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku był biszkopt i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.
2. Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką.
Mam dla Was pyszne ciasto. Kto chętny to poczęstuję kawałeczkiem i nawet zrobię filiżankę aromatycznej i pysznej kawy. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki maki tortowej
pół szklanki maki ziemniaczanej
2 lekko kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 kopiaste łyżki cukru pudru
20 dag ulubionej chałwy ( u mnie waniliowa )
20 dag masła lub margaryny
Pianka:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
5 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
5 łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
5 dag mlecznej
około 15 dag okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty.
3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach.
4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło.
5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
U mnie chałwa o smaku waniliowym.
Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.
3. Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką.
Dla wielbicieli lekkich ciast mam bardzo pyszną propozycję na ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym z pysznymi brzoskwiniami i lekką cytrynową pianką. Ciasto jest niezwykle pyszne i zapewniam, że posmakuje każdemu. Jest takie w sam raz. Filiżanka kawy i mamy pyszny podwieczorek. A i gości można nim poczęstować. Zachęcam, upieczcie koniecznie. Zapraszam :)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
20 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru
5 połówek brzoskwiń w syropie
Pianka:
1 cytrynowa galaretka
250 ml gorącej wody
250 ml śmietanki kremówki 30 %
ewentualnie cukier puder do smaku
Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.
3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin.
4. Dekoracja i podanie: Ciasto kroimy na kawałki. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nimi każdy kawałek ciasta i podajemy. Smacznego życzę.
Smacznych inspiracji życzę.