Oj dobry zdrowszy od musztardy ,czy już zapomniany ?
W korzeniu chrzanu znajduje się do 100 mg witaminy C oraz cały zestaw witamin z grupy B, witamina E.
Chrzan zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak: potas, sód, siarkę, żelazo, wapń i magnez.
Ostry smak nadaje chrzanowi sinigryna, oraz reakcje enzymatyczne powstające w wyniku rozdrabniania i zniszczenia struktury komórkowej świeżego korzenia. Stwierdzono iż chrzan posiada wspaniałe właściwości bakterio- i grzybobójcze. Aby zapobiec psuciu się produktów spożywczych można w naturalny sposób przesypywać je rozdrobnionymi korzeniami chrzanu, lub okładać świeżymi liśćmi.
Idąc za ciosem zrobiłam na obiadek pyszny sos chrzanowy z białym mięskiem .Podałam z ryżem .
Sos chrzanowy z białym mięsem
składniki
-chrzan tarty
-pierś z kuraczka
-śmietana 18 %
-ciut mąki
-warzylion
-kucharek uniwersalny
Pierś w całości gotujemy w wodzie z dodatkiem warzylionu i kucharka . Gdy pierś jest ugotowana wyciągamy ją i kroimy w kostkę a do wywaru dodajemy kilka łyżeczek chrzanu . Wrzucamy z powrotem mięso gotujemy chwilę zaciągamy śmietaną z odrobiną mąki .