Chrzanik nasz kochany czy już zapomniany

Opublikowano: 29.06.2011
Autor: iwa643
Chrzanik nasz kochany czy już zapomniany
Oj dobry zdrowszy od musztardy ,czy już zapomniany ? W korzeniu chrzanu znajduje się do 100 mg witaminy C oraz cały zestaw witamin z grupy B, witamina E. Chrzan zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak: potas, sód, siarkę, żelazo, wapń i magnez. Ostry smak nadaje chrzanowi sinigryna, oraz reakcje enzymatyczne powstające w wyniku rozdrabniania i zniszczenia struktury komórkowej świeżego korzenia. Stwierdzono iż chrzan posiada wspaniałe właściwości bakterio- i grzybobójcze. Aby zapobiec psuciu się produktów spożywczych można w naturalny sposób przesypywać je rozdrobnionymi korzeniami chrzanu, lub okładać świeżymi liśćmi.

Idąc za ciosem zrobiłam na obiadek pyszny sos chrzanowy z białym mięskiem .Podałam z ryżem .

 

Sos chrzanowy z białym mięsem

składniki

-chrzan tarty

-pierś z kuraczka

-śmietana 18 %

-ciut mąki

-warzylion

-kucharek uniwersalny

Pierś w całości gotujemy w wodzie z dodatkiem warzylionu i kucharka . Gdy pierś jest ugotowana wyciągamy ją i kroimy w kostkę a do wywaru dodajemy kilka łyżeczek chrzanu . Wrzucamy z powrotem mięso gotujemy chwilę zaciągamy śmietaną z odrobiną mąki .

 

prymat