Ten chleb to kolejne moje miłe zaskoczenie.
Dziś przedstawiam Wam kolejny pomysł na niespotykany składnik chleba jakim jest jabłko. Czy robiliście kiedyś coś podobnego ? Nie ? To koniecznie spróbujcie. Chleb jest pyszny, wilgotny wewnątrz i chrupiący z wierzchu. Nie to jak domowa pajda pysznego chleba z domowym masłem. Jako dodatek wystarczy pomidor lub dżem najlepiej domowej roboty. I nie trzeba nic więcej.
Chleb z płatkami orkiszowymi i jabłkiem

500 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
8 g suchych drożdży piekarskich
1 łyżka oleju
100 g płatków orkiszowych
150 g mąki pszennej typ 750
300 g mąki pszennej typ 500
1 jabłko
Do miski wlać wodę, dodać drożdże, sól, cukier i olej.
Wymieszać.
Wsypać mąki wymieszane z płatkami, starte na dużych oczkach jabłko i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia szybko zagnieść ciasto formując bochenek.
Oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia na czas grzania piekarnika.
Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne i nastawić temperaturę na 220 stopni.
Potem szybko umieścić w naczyniu bochenek, zakryć pokrywkę i piec 30 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.