No skoro wzięłam się za sprawdzenie nowego zakwasu, to nie tylko po to, aby stwierdzić, że się burzy i pachnie jak... zakwas. Przecież cel był prosty - chleb. W dodatku konkretny. I jak to w życiu bywa - najpierw znalazłam chleb, a potem doszłam do zakwasu. Ten wyśmienity chlebuś wpadł mi w oko na stronce Fab Food Bloog. I... cieszył nie tylko z powodu samodzielnego wyrobienia od samego początku, czyli zakwasu. Cieszył po prostu na każdym kroku tworzenia. Podeszłam do niego nieco inaczej niż w przepisie oryginalnym, i piekłam nieco krócej - wolę mniej zrumieniony chleb.
Decydując się go upiec musimy pamiętać o tym, aby wieczorem zrobić zaczyn i odstawić go na 12 godzin. Sam chleb też musi długo rosnąć - w końcu nie dostaje kopa od szybko rosnących zwykłych drożdży. Ale urośnie... I to widocznie bardzo. W przepisie jest użyta mąką chlebowa, której akurat nie mam. Dałam więc po prostu delikatną tortową. I trochę mniej soli.
Chleb jest nieduży - w razie potrzeby można zrobić z podwójnej ilości. A jaki jest w smaku? Wyśmienity. I pachnie nieziemsko. Polecam gorąco.
Chleb na zakwasie
W przeddzień
Zaczyn:
12 dag zakwasu,
6 dag mąki (najlepiej chlebowej),
30 ml wody o temperaturze pokojowej.
Wymieszać wszystkie składniki w misce, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 12 godzin.
Nazajutrz:
cały przygotowany zaczyn,
22,5 dag mąki (najlepiej chlebowej),
115 ml letniej wody,
3/4 łyżeczki soli.
Według przepisu: wlać zaczyn do miski, dodać przesianą mąkę i wodę. Dobrze wymieszać i dodać sól. Wyrabiać 10 minut dodając w razie potrzeby odrobinę wody lub mąki,...
lub
przesiać mąkę do miski robota kuchennego, dodać zaczyn, sól i wodę i wyrabiać na dużych obrotach przez ok. 3 minuty. Wyjąć na oprószony mąką blat, zagnieść ręcznie przez chwilkę.
Uformować z ciasta kulę i wsadzić do lekko wysmarowanej oliwą miski. Przykryć szczelnie i odłożyć na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto do formy lub uformować podłużny bochenek i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć czystą ściereczką i dodatkowo folią spożywczą i odłożyć na 2 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 250°C. Gdy się nagrzeje wsadzić miskę z wrzącą wodą na spód piekarnika.. Chleb oprószyć mąką i zrobić 3-4 nacięcia po skosie na wierzchu bochenka. Wsadzić blachę do piekarnika, spryskać wodą (za pomocą zwykłego zraszacza na przykład) i szybko zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec 15 minut. Wyjąć miskę z wodą, zmniejszyć temp. do 200°C i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i wystudzić.