Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie

Co zrobić z zakwasem własnoręcznie pielęgnowanym? Sposób na domowy chleb. I zapach jak z prawdziwej piekarni...

   No skoro wzięłam się za sprawdzenie nowego zakwasu, to nie tylko po to, aby stwierdzić, że się burzy i pachnie jak... zakwas. Przecież cel był prosty - chleb. W dodatku konkretny. I jak to w życiu bywa - najpierw znalazłam chleb, a potem doszłam do zakwasu. Ten wyśmienity chlebuś wpadł mi w oko na stronce Fab Food Bloog. I... cieszył nie tylko z powodu samodzielnego wyrobienia od samego początku, czyli zakwasu. Cieszył po prostu na każdym kroku tworzenia. Podeszłam do niego nieco inaczej niż w przepisie oryginalnym, i piekłam nieco krócej - wolę mniej zrumieniony chleb.
   Decydując się go upiec musimy pamiętać o tym, aby wieczorem zrobić zaczyn i odstawić go na 12 godzin. Sam chleb też musi długo rosnąć - w końcu nie dostaje kopa od szybko rosnących zwykłych drożdży. Ale urośnie... I to widocznie bardzo. W przepisie jest użyta mąką chlebowa, której akurat nie mam. Dałam więc po prostu delikatną tortową. I trochę mniej soli.
   Chleb jest nieduży - w razie potrzeby można zrobić z podwójnej ilości. A jaki jest w smaku? Wyśmienity. I pachnie nieziemsko. Polecam gorąco.

 

Chleb na zakwasie



Chleb na zakwasie

W przeddzień

Zaczyn:
   12 dag zakwasu,
     6 dag mąki (najlepiej chlebowej),
   30 ml wody o temperaturze pokojowej.

   Wymieszać wszystkie składniki w misce, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 12 godzin.


Nazajutrz:
        cały przygotowany zaczyn,
22,5 dag mąki (najlepiej chlebowej),
 115 ml letniej wody,
  3/4 łyżeczki soli.

   Według przepisu: wlać zaczyn do miski, dodać przesianą mąkę i wodę. Dobrze wymieszać i dodać sól. Wyrabiać 10 minut dodając w razie potrzeby odrobinę wody lub mąki,...
                                                                                       lub
przesiać mąkę do miski robota kuchennego, dodać zaczyn, sól i wodę i wyrabiać na dużych obrotach przez ok. 3 minuty. Wyjąć na oprószony mąką blat, zagnieść ręcznie przez chwilkę.
   Uformować z ciasta kulę i wsadzić do lekko wysmarowanej oliwą miski. Przykryć szczelnie i odłożyć na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto do formy lub uformować podłużny bochenek i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć czystą ściereczką i dodatkowo folią spożywczą i odłożyć na 2 godziny do wyrośnięcia.
    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 250°C. Gdy się nagrzeje wsadzić miskę z wrzącą wodą na spód piekarnika.. Chleb oprószyć mąką i zrobić 3-4 nacięcia po skosie na wierzchu bochenka. Wsadzić blachę do piekarnika, spryskać wodą (za pomocą zwykłego zraszacza na przykład) i szybko zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec 15 minut. Wyjąć miskę z wodą, zmniejszyć temp. do 200°C i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Chleb na zakwasie

Agiatis 07.05.2012 07:27
Przepiękny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak