Chili con carne wg Elfi

Opublikowano: 18.10.2012
Autor: elficzna
Chili con carne wg Elfi
Czasem każdy z nas ma ochotę na kuchnię inną niż nasza Polska :) szukam wtedy wymyślnych dań z innych kultur. Wybieramy coś pysznego, trochę zmieniamy, trochę ulepszamy, dodajemy nasze własne produkty i gotowe!
Składniki:
  • ok. pół kg mięsa mielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • dwie puszki pomidorów krojonych
  • dwie kiełbaski (dowolnie - np śląska)
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • bazylia
  • łyżka oleju

Wykonanie:
Mięsko wrzucam do wysokiego garnka i podsmażam na oleju. Kiełbaskę kroję w kosteczki. Gdy mięso nabierze już odpowiedniego koloru dorzucam pomidorki w puszce i kiełbasę, solę i pieprzę i razem podgotowuje. Fasolę z puszki odcedzam i płuczę w siteczku i dorzucam do garnka. Razem wszystko gotuję jakieś 15 minut. Na koniec jeszcze ostatecznie doprawiam (jeśli jest taka potrzeba wg gustu) oraz dodaję chili i bazylię. Potrawa musi być dość ostra. Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką :) Smacznego!

Chili con carne wg Elfi

Chili con carne wg Elfi
prymat