Chałka z dyniowym pure
Składniki:
- około kg mąki
- 30g drożdży
- 400ml ciepłej wody
- 3 jajka
- 90g cukru
- łyżka soli
- 100g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 5 łyżek pure z dyni
- ewentualnie odrobina barwnika spożywczego (żółtego/ pomarańczowego)
Dodatkowo:
- duża forma do pieczenia
- jajko do posmarowania
- kruszonka
Kruszonka:
- 1/2 masła/margaryny
- 200g mąki
- żółtko
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach tak, by się dokładnie połączyły.
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. W misce wymieszać mąkę(3/4), sól, cukier, następnie wlać drożdże, dodać masło, jajka i wyrobić ciasto, dosypując w międzyczasie resztę mąki.
Ciasto powinno być elastyczne. Podzielić je na dwie części. Do jednej dodać pure i podsypać mąką, by nie kleiło się do rąk. Można dodać szczyptę barwnika. Dwie miski z ciastem przykrywamy ściereczkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta; najpierw jasne, a następnie to z pure. Na jasnym cieście układamy ciasto z pure dyniowym i zwijamy jak roladę. Układamy je w formie do pieczenia, uprzednio posmarowanej masłem i podsypanej mąką. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by ciasto się napuszyło (około 40 minut).
Rozgrzewamy piekarnik. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy chałkę rozkłóconym jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy 45-60 minut.
Smacznego :