Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani
Nasze dania nie są przedstawione w książce, są to po prostu nasze CASSEROLE wymyślonym z produktów które mieliśmy pod ręką.
Na razie zrobiliśmy 3 takie dania, nawet nie potrafimy wybrać, które było napyszniejsze... Wszystkie miały w sobie coś niezwykłego :)
Casserole z fasolką Jaś i czarnymi oliwkami
No więc mieliśmy pod ręką:
5 ziemniaków,
0,5 szklanki fasoli Jaś,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
2 filety z kurczaka,
15 oliwek czarnych,
2 papryczki peperoni,
4 kulki ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
1 kostka rosołowa,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
papryka ostra mielona,
papryka słodka mielona,
5 małych gałązek tymianek świeży,
1 gałązka rozmaryn świeży,
zioła prowansalskie,
5 łyżek oliwy z oliwek
Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, cebule średniej wielkości pokroić na 8-ki. Czosnek obrać pokroić w plasterki, oliwki pokroić w plasterki na 3 części, papryczkę na 1cm kawałki razem z pestkami.. Piersi oczyścić i przekroić jedną na trzy. Przygotować bulion z kostki rosołowej 1 kubek.
W głębokim garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić ziemniaka surowego razem z cebulą i obsmażyć, dodać czosnek, po około 10 min wyjąć z garnka.
Następnie do tego samego garnka wrzucić kurczaka obsmażyć dodając ugotowaną wcześniej fasolę (fasolę gotować wcześniej przez około 40min, odcedzić), oliwki i papryczkę- obsmażać około 10min. Dodać z powrotem ziemniaki i cebulę, zalać wywarem. Dodać przyprawy i zioła i dusić pod przykryciem do momentu aż ziemniaki zmiękną.
Casserole ze skrzydełek i brukselek z aromatycznym rozmarynem
Co potrzebujemy?
6 skrzydełek,
20 brukselek,
3 ziemniaki,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
1 puszka fasolki czerwonej,
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego,
1 szklanka bulionu drobiowego,
7 łyżek oliwy z oliwek,
7 gałązek rozmarynu świeżego,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
papryka słodka mielona
Do dużego garnka wlać trochę oliwy z oliwek i dodać ziemniaki pokrojone w plasterki, marchewkę pokrojonę w plasterki, brukselkę w całości, cebulę pokrojoną w ósemki, podsmażać przez około 10 min (jak zacznie się przypalać podlać oliwą). Po 10 min zmniejszyć gaz i lekko podlać wodą, posolić i przykryć pokrywką aby się dusiło przez 15 min.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, skrzydełka nasmarować 3 łyżkami oliwy wymieszanej z solą i papryką słodką i piec przez 25 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Casserole curry z ciecierzycą i czerwoną fasolką
Co potrzebowaliśmy?