Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki Dukana

"CHUDNIEMY SMACZNIE" cz.3 Dietę Dukana zapewne zna większość z Was. Nawet jeśli nigdy jej nie stosowaliście to na pewno raz czy dwa spotkaliście się z tym w internecie. Swojego czasu przeżywaliśmy w Polsce swoisty bum na tą dietę. Sama znam kilka osób, które ładnie schudły stosując się do jej zasad. Chociaż niektórzy lekarze przed nią przestrzegają to uważam, że warto sięgnąć do niej od czasu do czasu. Wyeliminowanie z naszego jadłospisu białej mąki? Pewnie! To duuuży krok naprzód! Zamiast bułeczek pszennych lepiej wybrać te otrębowe z błonnikiem. Poniżej znajdziecie przepis na bułki, które robi się błyskawicznie! Pasują do dodatków na słodko (dżemik, twaróg, nutella light...) i wytrawnie (szynka, ser, warzywa). Zachęcam do zrobienia!

Bułki Dukana


Składniki na 5-6 sztuk:

  • 12 pełnych łyżek otrąb (nie mielonych!)- mogą być i owsiane, i pszenne, i żytnie (wymieszane)
  • 2 duże jaja lub 3 mniejsze
  • Duża łyżka jogurtu naturalnego lub serka homo
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 190-200st.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy też przygotować bułki w formie na muffiny- będą wyższe i zgrabniejsze).

Otręby mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 2 żółtka i jogurt / serek.

Dwa białka ubijamy mocno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą otrębowo- jajeczną.

Łyżką wykładamy masę na blaszkę (należy tworzyć z niej górkę).

Pieczemy około 15-20 minut.

 

Bułki Dukana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak