Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z marmoladą Wielkanocne słodkości cz III

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Bułeczki z marmoladą  Wielkanocne słodkości cz III

Składniki:

7 łyżek margaryna,

5 dag drożdże,

15 dag cukier,

50 dag mąka,

720 ml mleko,

1 szt jajko,

Sól,

1 słoik marmolada śliwkowa,

cukier puder

PRZYGOTOWANIE

 

CIASTO

Do miski pokruszyć drożdże, dodać 125 ml podgrzanego lekko mleka i 5 dag cukru, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Do rondla włożyć 2 łyżki margaryny, stopić, dodać do zaczynu z 125 ml letniego mleka. Dodać szczyptę soli i jajko. 

Ciasto dokładnie wyrobić, odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto, z ciasta formować grubsze wałeczki i składać w ósemki. 

 W otwory ósemek, wkładać porcję marmolady śliwkowej, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, na papierze układać bułeczki Włożyć do nagrzanego piekarnika 15 minut w 200 stop. Wyjąć ostudzić, posypać cukrem pudrem.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak