Bułeczki z marmoladą Wielkanocne słodkości cz III
Składniki:
7 łyżek margaryna,
5 dag drożdże,
15 dag cukier,
50 dag mąka,
720 ml mleko,
1 szt jajko,
Sól,
1 słoik marmolada śliwkowa,
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
Do miski pokruszyć drożdże, dodać 125 ml podgrzanego lekko mleka i 5 dag cukru, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Do rondla włożyć 2 łyżki margaryny, stopić, dodać do zaczynu z 125 ml letniego mleka. Dodać szczyptę soli i jajko.
Ciasto dokładnie wyrobić, odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto, z ciasta formować grubsze wałeczki i składać w ósemki.
W otwory ósemek, wkładać porcję marmolady śliwkowej, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, na papierze układać bułeczki Włożyć do nagrzanego piekarnika 15 minut w 200 stop. Wyjąć ostudzić, posypać cukrem pudrem.