Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z budyniem

Duży wpływ na jakość ciasta ma jakość użytej mąki i dodatków oraz sposobu wykonania. Odpowiednia ilość płynu,tłuszczu,dodatków smakowych i środków spulchniających decyduje o strukturze ciasta i jego wyrastaniu. Zbyt mała ilość płynu w cieście drożdżowym powoduje jego wysychanie,kruszenie się,pękanie i szybkie czerstwienie.

Bułeczki z budyniem

Bułeczki z budyniem


Składniki:
1 kg mąka,
wanilia,
Sól,
100 g tłuszcz,
250 g cukier,
1 szt jajko,
3 szt żółtka,
0,5 l mleko,
70 g drożdże,
2 torebki budyń śmietankowy

 PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać, zagrzać. Zrobić rozczyn.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, 250 g mąki, starannie wymieszać, pozostawić przykryte w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlać go do miski z mąką, dodać utarte żółtka, resztę mleka, posolić, zarobić ciasto. Wyrabiać ręką bardzo starannie, dokładnie mieszając składniki i wybijając ciasto tak, aby weszło jak najwięcej powietrza.
Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaję od ręki i naczynia, wlewać stopniowo stopiony letni tłuszcz, ciągle wyrabiając, dodać wanilię.
Brzegi miski obrać z ciasta, powierzchnie wyrównać, ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu.
Gdy objętość zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, wyrabiać podłużne bułeczki, zrobić na środku wgłębienie i łyżką nałożyć, ugotowany budyń. Bułeczki nakładać na wysmarowaną tłuszczem brytfannę i piec w dobrze nagrzanym piekarniku, 40 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak