Bubliki na słodko z kruszonką
Składniki:
- szklanka mleka
- 30g drożdży
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2-3 szklanki mąki (w zależności ile zabierze ciasto)
Dodatkowo:
- jajko
- kruszonka
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.
Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy olej, masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól, cukier, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto, osypując resztę mąki podczas wyrabiania.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
W dużym garnku zagotowujemy wodę (dodając do niej 2 łyżki cukru i łyżkę oleju).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 kawałków i formujemy z nich bułeczki. W każdej z nich robimy palcem dziurkę i formujemy bubliki (najlepiej zrobić to, obkręcając parę razy je na palcu). Zanurzamy (po dwie sztuki) we wrzątku na około minutę (w międzyczasie przewracamy bubliki na drugą stronę). Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Co jakiś czas ruszamy blaszką, by bubliki nie przykleiły się do papieru.
Gd przeschną, wtedy smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp 200st.
Smacznego!