Najłatwiejsze ciasto świata i najmniej stresujące, nawet dla początkujących kucharek i kucharzy, nie może się nie udać, bo z natury jest nieudane. Podobno jego autorka, Mildred „Brownie” Schrumpf, nauczycielka gotowania z Maine, piekąc klasyczne ciasto czekoladowe zapomniała dodać proszku do pieczenia. Jednak niespeszona pomyłką podała ciasto swoim gościom, którzy zachwycili się jego smakiem i tak powstało najsłynniejsze ciasto amerykańskie.
Brownie
czekolada gorzka 200 g
masło 250 g
cukier puder 250 g
mąka 100 g
jajka 6 szt.
Masło i połamaną na kostki czekoladę włożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Jajka ubić z cukrem na gęsty i puszysty krem. Gdy masa wyraźnie zwiększy swoją objętość, porcjami dodawać mąkę, a następnie przestudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ciasto przylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 17- 20 minut.
*ja najczęściej piekę 17-18 minut.
Brownie to idealne ciasto, gdy mamy ochotę na coś bardzo czekoladowego, a mamy mało czasu, bo to ciasto ekspresowe.
Do klasycznego brownie powinniśmy użyć gorzkiej czekolady, która ma, co najmniej 70% masy czekoladowej w składzie, jednak ja najczęściej stosuję taką 64 procentową i też się sprawdza.
Gotowe ciasto można ładnie wykończyć rozprowadzając na wierzchu ostudzonego ciasta ganache.