Brownie, ciasto na zwykły i świąteczny dzień

Opublikowano: 12.02.2012
Autor: anemon
Brownie, ciasto na zwykły i świąteczny dzień
Przetestowałam wiele różnych przepisów na to ciasto, mniej lub bardziej różniących się od siebie. Próbując i zmieniając, mam teraz, jak dla mnie idealny przepis na idealne brownie. Mocno czekoladowe, gęste, wilgotne i z cieniutką, delikatnie chrupiącą warstewką na wierzchu.

Najłatwiejsze ciasto świata i najmniej stresujące, nawet dla początkujących kucharek i kucharzy, nie może się nie udać, bo z natury jest nieudane. Podobno jego autorka, Mildred  „Brownie” Schrumpf, nauczycielka gotowania z Maine, piekąc klasyczne ciasto czekoladowe zapomniała dodać proszku do pieczenia. Jednak niespeszona pomyłką podała ciasto swoim gościom, którzy zachwycili się jego smakiem i tak powstało najsłynniejsze ciasto amerykańskie.

 

Brownie

czekolada gorzka    200 g

masło    250 g

 cukier puder  250 g

mąka    100 g

jajka    6 szt.

 

Masło i połamaną na kostki czekoladę włożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Jajka ubić z cukrem na gęsty i puszysty krem. Gdy masa wyraźnie zwiększy swoją objętość, porcjami dodawać mąkę, a następnie przestudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować.

Ciasto przylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 17- 20 minut.

*ja najczęściej piekę 17-18 minut.

 

Brownie, ciasto na zwykły i świąteczny dzień

 

Brownie to idealne ciasto, gdy mamy ochotę na coś bardzo czekoladowego, a mamy mało czasu, bo to ciasto ekspresowe.

Do klasycznego brownie powinniśmy użyć gorzkiej czekolady, która ma, co najmniej 70% masy czekoladowej w składzie, jednak ja najczęściej stosuję taką 64 procentową i też się sprawdza.

Gotowe ciasto można ładnie wykończyć rozprowadzając na wierzchu ostudzonego ciasta ganache.

Brownie, ciasto na zwykły i świąteczny dzień

prymat