Brokuły w naszym menu
Polecam dwie sałatki ,które smiało możemy przygotować np. na kolacje. Nieobciąży zbyt naszego żołądka a my będziemy syci.
Brokuł z jajecznicą
SKŁADNIKI:
brokuł ugotowany około 200 g,
2 jajka,
sól do smaku,
1 łyżeczka masła,
pieprz czarny Prymat do smaku,
rzeżucha,
100 g sera żółtego dojrzewającego
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut.
Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka rozmącamy doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na maśle.
Na talerzu układamy brokuł oraz jajecznicę gdzieniegdzie na wierzchu.
Ser kroimy w paski.
Układamy między brokuł i posypujemy świeżo ściętą rzeżuchą .
Drugą propozycja jest:
Sałatka ryżowo brokułowa w sosie
Do jej przygotowania potrzebujemy ;
300 g brokuła,
100 g ryżu basmati,
4 trójkąciki sera topionego gouda wędzona,
6 ogórków koneserwowych,
pieprz czarny Prymat do smaku,
Sól ziołowa- MŁYNEK do smaku,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,
natka pietruszki najlepiej świeża
Brokuł dzielimy na różyczki.
W garnku gotujemy osoloną wodę.
Gdy będzie wrzała wrzucamy brokuł i gotujemy 5 minut.
Odcedzamy na durszlaku.
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Studzimy.
Ser topiony o smaku wędzonej goudy kroimy na średniej wielkości kawałki.
Ogórka kroimy w plastry.
Majonez mieszamy ze śmietaną 12 % ,doprawiamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Na talerzu układamy kolejno ryż, brokuł, kawałki sera i ogórka.
Posypujemy natką pietruszki i polewamy sosem majonezowo -śmietankowym.
Dwie propozycje, które nasycą każdego.
Z kromką pieczywa czy wafla ryżowego mamy śniadanie czy kolację w kilka chwil.