Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bounty

Zamiast batoników bounty,wyśmienite ciasto. Lekki biszkopt,przełożony masą kokosową i oblany polewą kokosową



Bounty
BOUNTY

SKŁADNIKI:

BISZKOPT

kakao -2 łyżki

proszek do pieczenia -1 łyżka

cukier -3/4 szkl

mąka -6 łyżek

sól

tłuszcz

jajka -9 szt

MASA

wiórki kokosowe -250 g

margaryna palma -200 g

mleko -0,5 l

cukier waniliowy -1 opak

cukier -0,5 szkl

POLEWA

margaryna palma-0,5 kost

cukier -3 łyżki

kakao -3 łyżki

jajko -1 szt

PONCZ

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

cukier waniliowy

aromat waniliowy-kilka kropel

szklanka gotowanej wody

 PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 30 minut w 180 stop. Upieczone ciasto wystudzić. PONCZ:
Do szklanki wsypać kawę,zalać wodą. Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy,wymieszać,ostudzić. Ponczem nasączyć ciasto.
MASA
Do rondla wlać mleko,zagotować. Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy,mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Na gotujące się mleko wsypać wiórki kokosowe,mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy. Gdy masa jest już gęsta,dodać margarynę,dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawić w chłodne miejsce,co jakiś czas mieszając do wystygnięcia i wchłonięcia się margaryny w masę. Gotową masę wiórkową,wyłożyć na ciasto.
POLEWA
Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wsypać cukier,kakao,wbić jajko,zmiksować. Następnie cienkim strumieniem wlewać gorącą margarynę do jajka,ciągle miksować do rozpuszczenia cukru. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak