BOUNTY
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
kakao -2 łyżki
proszek do pieczenia -1 łyżka
cukier -3/4 szkl
mąka -6 łyżek
sól
tłuszcz
jajka -9 szt
MASA
wiórki kokosowe -250 g
margaryna palma -200 g
mleko -0,5 l
cukier waniliowy -1 opak
cukier -0,5 szkl
POLEWA
margaryna palma-0,5 kost
cukier -3 łyżki
kakao -3 łyżki
jajko -1 szt
PONCZ
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
cukier waniliowy
aromat waniliowy-kilka kropel
szklanka gotowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 30 minut w 180 stop. Upieczone ciasto wystudzić. PONCZ:
Do szklanki wsypać kawę,zalać wodą. Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy,wymieszać,ostudzić. Ponczem nasączyć ciasto.
MASA
Do rondla wlać mleko,zagotować. Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy,mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Na gotujące się mleko wsypać wiórki kokosowe,mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy. Gdy masa jest już gęsta,dodać margarynę,dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawić w chłodne miejsce,co jakiś czas mieszając do wystygnięcia i wchłonięcia się margaryny w masę. Gotową masę wiórkową,wyłożyć na ciasto.
POLEWA
Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wsypać cukier,kakao,wbić jajko,zmiksować. Następnie cienkim strumieniem wlewać gorącą margarynę do jajka,ciągle miksować do rozpuszczenia cukru. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.