Botwina-młody buraczek ćwikłowy cz.1

Mój buraczek już urósł i mogę wreszcie zrobić botwinkę. Na duży buraczek trzeba poczekać do września ale już teraz moge korzystać z młodych małych buraczków a także liści i łodyżek.
Kilka słów o botwinie:
Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm.
Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.! Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne.
Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury.
Naukowcy doszukali się w botwinie substancji o działaniu podobnym do kobiecych hormonów płciowych, estrogenów. A to są hormony piękna, młodości i seksu.
Zupa albo sałatka z buraczanych liści znakomicie odkwasza i odtruwa organizm, warto więc sięgnąć po botwinkę, gdy coś zalegnie na wątrobie.(źródło:poradnikzdrowie.pl)
Przepisy z botwiną:
Botwinka zabielana śmietaną
składniki:
600 g młodych buraczków ćwikłowych z łodyżkami
2 l wody lub bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
do smaku przyprawa uniwersalna
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki śmietany 12%
3 łyżki mąki pszennej
Młode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: majeranek, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną wedle uznania. Gotować aż buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty.
Pierogi ze szpinakiem i botwiną
składniki:
ciasto na pierogi
700 g mąki pszennej
400 ml wrzącej wody
4 łyżki margaryny
szczypta soli
1 jajko
farsz
650 g świeżego szpinaku
350 g liści młodej botwiny
200 g fety
sól,pieprz
oliwa do smażenia
Przygotować farsz do pierogów. Liście szpinaku i botwiny posiekać w miarę drobno. Następnie rozgrzać patelnię z oliwą i przesmażyć pokrojone liście aby zmiękły a przede wszystkim znacznie zmniejszyły swoją objętość i odparowały wodę. Potem dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku, soli nie za dużo bo ser już jest słony. Gotowy farsz odstawić do wystudzenia Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. Dodać goracą wodę z rozpuszczoną margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować na średnią grubość i wykrawać koła, ja zrobiłam duże pierogi i wykroiłam koła o średnicy 10cm. Na każde koło nakładać ok łyżki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisnąć widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Gotowe pierożki podałam z zarumienioną cebulką.