To już ostatnie zbiory botwiny. Buraczki rosną, liście już tak nie smakują ale małe buraczki wciąż można wykorzystać do zupki. Na duże buraki trzeba poczekać aż do września.
Polecam moje botwinowe przepisy:
Zupa botwinkowa
składniki:
600 g botwiny (buraczki i łodyżki)
600 g ziemniaków
1,7 l bulionu
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny ( natka pietruszki,liść selera i pora)
2 łyżki majeranku
4 łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
Buraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry, dodać do zupy. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie. Do smaku doprawi solą i pieprzem. Następnie zagęścić zupę, śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować.
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
składniki:
naleśniki
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 duża szczypta soli
1 szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka kwaśniej śmietany
2 łyżki oleju + olej do smażenia
farsz
400 g świeżego szpinaku
300 g liści młodej botwiny
200 g fety
pieprz do smaku
1 kulka mozzarelli
1- 2 garście startego żółtedo sera
słodka papryka do posypania
olej do smażenia
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście aby zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić. Następnie usmażyć naleśniki. Naczynie to tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, posmarować cienką warstwą szpinaku. Czynność powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą ma być naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać słodką papryką. Gotowy trorcik wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.
Chłodnik z botwiną
składniki:
1 litr maślanki
300 g młodej botwiny (buraczki i łodygi)
2-3 duże ogórki gruntowe
3 łyżki posiekanego koperku
pieprz
sól czosnkowa
Buraczki i łodyżki młodych buraczków pokroić, zalać wodą tak aby przykryło. Ugotwać do miękkości z odrobiną soli, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Do maślanki dodać wystudzone buraczki (razem z płynem u mnie było go niewiele), pokrojone ogórki i posiekany koperek. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą czosnkową. Odstawaić do lodówki na godzinkę do schłodzenia i aby smaki sie przegryzły.