Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Boskie pralinki z gruszką w likierze

Rzadko zdarza mi się tak zakochać się w słodkościach. Pralinki powstały spontanicznie, ot tak, bo miałam ochotę na coś słodkiego. Opowiedzieć Wam o nich? No więc w każdej z nich ukryty jest kawałek gruszki z zalewy, którą wcześniej namoczyłam w likierze kawowym. Gruszkę otula lekko ciągnąca masa na bazie białej czekolady z chrupiącymi kawałeczkami płatków kukurydzianych. A całość otoczona jest mleczną czekoladą. Są cudowne. Są najlepsze. Są wyjątkowe.

Boskie pralinki z gruszką w likierze


Składniki:

  • 100g białej czekolady dobrej jakości
  • łyżka mleka
  • ok 10 pełnych łyżek  śmietanki do kawy w proszku + ciut do obtoczenia
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 małe połówki gruszek z zalewy
  • 2-3 łyżki likieru kawowego
  • 100g polewy czekoladowej

 

Gruszki kroimy w kostkę i polewamy likierem.

Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do rondelka, dodajemy łyżkę mleka i stawiamy na garnek z gotującą się wodą. Rozpuszczamy czekoladę.

Dodajemy stopniowo śmietankę w proszku, cały czas mieszając.

Następnie wsypujemy pokruszone drobniutko płatki.

Odstawiamy do schłodzenia.

Gdy masa zacznie tężeć wtedy odrywamy ją po kawałku i do środka każdego wkładamy kosteczkę gruszki. Zlepiamy brzegi i obtaczamy w śmietance.

Polewę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i maczamy w niej czekoladki.

Przechowujemy w lodówce.

Yummy! :-)

 

Boskie pralinki z gruszką w likierze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak