Ciasto zrobione z potrzeby chwili,jak zwykle połaczyłam dwa ciasta w jedno.
Biszkoptowy puszek
Składniki na biszkopt ;
5 jajek 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek cukru.
Sposób wykonania;
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Dokładamy powoli żółtka. Delikatnie miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę . Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy wiórkami kokosowymi Pieczemy w temp 175 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt na 2 blaty.
Poncz; 1 łyżka wódki czystej 1 łyżka cukru 125 ml przegotowanej wody
Sposób wykonania;
2,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrabiamy obie mąki ,żółtka . Na gotujące mleko wlewamy mieszankę mąk. Gotujemy gęsty budyń . Studzimy. Miksujemy z miękką margaryną . Wsypujemy do masy wiórka kokosowe.
Jeden blat biszkopta wkładamy do blaszki ,w którym go piekliśmy.
Skrapiamy wodą wymieszaną z wódką i cukrem.
Wykładamy na niego 3/4 części masy - kremu.
Przykrywamy drugim blatem, także go skrapiamy ponczem i smarujemy pozstałą częścią kremu. Posypujemy grubo wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce około 3 godzin. Kroimy w kostkę .
Ciasto jest bardzo delikatne zarówno w smaku jak i w swojej strukturze.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna
Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji lub pobranie innej.
Jeśli chcesz, nadal możesz korzystać ze strony, ale niektóre z jej funkcji mogą nie działać.