Biszkoptowa tarta z owocami.

Opublikowano: 07.01.2013
Autor: miszelka
Biszkoptowa tarta z owocami.
Delikatne ciasto z mnóstwem owoców.

Bardzo lubię wszelkie słodkości. Połączenie owoców i i "szybkiej" bezy jest nie do opisania. Tarta zniknęła w mgnieniu oku.

Biszkoptowa tarta z owocami.

Biszkopt:

3 białka, 4 żółtka

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki mąki tortowej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli


Białka ubić na sztywno z solą. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać z przesiana mąką. Piec w 160- 170 stopniach przez około 15 minut.


Budyń:

1,5 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

3 łyżki mąki tortowej

 

Jedną szklankę mleka zagotować. Do reszty mleka dodać mąkę i cukier. Wymieszać dokładnie, tak aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką i cukrem. Zagotować.

 

Wystudzony biszkopt posmarować budyniem i położyć owoce.

Ja dałam mrożone jagody i truskawki.

 

Piana:

1 białko

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szczypta soli

 

Białko ubić na sztywno z solą, dodać cukier i mąkę.

"Poszaleć" pianą na owocach.

 

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni włączając tylko górną grzałkę.

Włożyć tartę tylko na tyle czasu, żeby piana lekko zbrązowiała. 

Smacznego !!!! 

prymat