Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowa tarta z owocami.

Delikatne ciasto z mnóstwem owoców.

Bardzo lubię wszelkie słodkości. Połączenie owoców i i "szybkiej" bezy jest nie do opisania. Tarta zniknęła w mgnieniu oku.

Biszkoptowa tarta z owocami.

Biszkopt:

3 białka, 4 żółtka

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki mąki tortowej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli


Białka ubić na sztywno z solą. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać z przesiana mąką. Piec w 160- 170 stopniach przez około 15 minut.


Budyń:

1,5 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

3 łyżki mąki tortowej

 

Jedną szklankę mleka zagotować. Do reszty mleka dodać mąkę i cukier. Wymieszać dokładnie, tak aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką i cukrem. Zagotować.

 

Wystudzony biszkopt posmarować budyniem i położyć owoce.

Ja dałam mrożone jagody i truskawki.

 

Piana:

1 białko

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szczypta soli

 

Białko ubić na sztywno z solą, dodać cukier i mąkę.

"Poszaleć" pianą na owocach.

 

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni włączając tylko górną grzałkę.

Włożyć tartę tylko na tyle czasu, żeby piana lekko zbrązowiała. 

Smacznego !!!! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak