Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt kawowy

Do tortów przeważnie pieczmy biszkopt tradycyjny. Ja upiekłam pierwszy raz biszkopt kawowy i muszę przyznać, że jest super.

 

 

Biszkopt kawowy

 

Biszkopt kawowy

6 jajek
2/3 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Białka oddzielić od żółtek.
Ubić na sztywną pianę dodając cukier.
Gdy piana jest ubita wsypać kawę i dalej miksować.
Następnie zwolnić obroty o jeden stopień i dodać żółtka.
Na koniec wsypać maki zmieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać na najwolniejszych obrotach.
Dno tortownicy wysmarować margaryną, wylać masę biszkoptową i wyrównać powierzchnię.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Po wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy placki i przełożyć dowolną masą.

Madziela 03.02.2012 16:01
oj, kawowe:) rowniez bankowo skorzystam z przepisu
barbara11561 03.02.2012 09:54
pysznie wygląda ,na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak