Biszkopt kawowy

Opublikowano: 03.02.2012
Autor: ZEWA
Biszkopt kawowy
Do tortów przeważnie pieczmy biszkopt tradycyjny. Ja upiekłam pierwszy raz biszkopt kawowy i muszę przyznać, że jest super.

 

 

Biszkopt kawowy

 

Biszkopt kawowy

6 jajek
2/3 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Białka oddzielić od żółtek.
Ubić na sztywną pianę dodając cukier.
Gdy piana jest ubita wsypać kawę i dalej miksować.
Następnie zwolnić obroty o jeden stopień i dodać żółtka.
Na koniec wsypać maki zmieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać na najwolniejszych obrotach.
Dno tortownicy wysmarować margaryną, wylać masę biszkoptową i wyrównać powierzchnię.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Po wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy placki i przełożyć dowolną masą.

prymat