Biała kiełbaska podana inaczej niż zwykle.

Opublikowano: 28.11.2012
Autor: IZABELA29
Biała kiełbaska podana inaczej niż zwykle.
Taka kiełbaskę najczęściej byśmy widzieli w białym barszczu lub zapiekaną z cebulka . Ja proponuję zjeść ją w sosie piwnym. Takie może danie dla panów.

                Biała kiełbasa w piwie               

               

                                 


                                        Składniki:

                              1 kg białej kiełbasy parzonej,
                                    1500 ml piwa jasnego,
                                        1 łyżka masła,
                                          1/2 cytryny,
                                  2 łyżki mąki pszennej,
                               pieprz czarny mielony Prymat,
                                         sól do smaku

 


Cebule obieramy i kroimy w plasterki.

Szklimy na oleju, wkładamy kiełbasę i zalewamy piwem.

Gotujemy do zawrzenia piwa , a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 30 minut.

Pod koniec dodajemy pól pokrojonej w plastry cytryny .

Mąkę rozprowadzamy z wodą, wlewamy do piwa, mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.

Doprawiamy solą do smaku.

Kiełbasę ugotowaną podajemy z sosem np. do ziemniaków.


 

   

 

         Polecam szczególnie dla panów fanów żółtego trunku.

 

 

Druga propozycja to :

 


 

Staropolska kiełbaska.

 


 

Składniki:

1 kg białej  kiełbasy,

    1 łyżka smalcu

    2 łyżki oliwy lub oleju,

    2 cebule białe,

                                          1  - 2  ogórki kiszone

 


W szerokim garnku układamy warstwę kiełbasy.

Zalewamy wodą do linii jej powierzchni.

Dodajemy smalec i oliwę lub olej i pomału podgrzewamy.

Po odparowaniu wody przykrywamy pokrojoną w piórka cebulą i przykrywamy pokrywką .

Usmażoną kiełbasę kroimy na plastry i układamy na liściach sałaty i podajemy z pokrojonym ogórkiem.

 

Idealna przystawka.

 


Ta wersję polecam także dla dzieci.

Bez problemu możemy im ją podać.

prymat