Biała kiełbaska podana inaczej niż zwykle.

Biała kiełbasa w piwie
Składniki:
1 kg białej kiełbasy parzonej,
1500 ml piwa jasnego,
1 łyżka masła,
1/2 cytryny,
2 łyżki mąki pszennej,
pieprz czarny mielony Prymat,
sól do smaku
Cebule obieramy i kroimy w plasterki.
Szklimy na oleju, wkładamy kiełbasę i zalewamy piwem.
Gotujemy do zawrzenia piwa , a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 30 minut.
Pod koniec dodajemy pól pokrojonej w plastry cytryny .
Mąkę rozprowadzamy z wodą, wlewamy do piwa, mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą do smaku.
Kiełbasę ugotowaną podajemy z sosem np. do ziemniaków.
Polecam szczególnie dla panów fanów żółtego trunku.
Druga propozycja to :
Staropolska kiełbaska.
Składniki:
1 kg białej kiełbasy,
1 łyżka smalcu
2 łyżki oliwy lub oleju,
2 cebule białe,
1 - 2 ogórki kiszone
W szerokim garnku układamy warstwę kiełbasy.
Zalewamy wodą do linii jej powierzchni.
Dodajemy smalec i oliwę lub olej i pomału podgrzewamy.
Po odparowaniu wody przykrywamy pokrojoną w piórka cebulą i przykrywamy pokrywką .
Usmażoną kiełbasę kroimy na plastry i układamy na liściach sałaty i podajemy z pokrojonym ogórkiem.
Idealna przystawka.
Ta wersję polecam także dla dzieci.
Bez problemu możemy im ją podać.