Bezowe tiramisu
To moje pierwsze bezy, ale tiramisu zdecydowanie nie pierwsze :) Dzisiaj krótko, bez zbędnego wstępu. Zostawiam Was z przepisem mojego autorstwa:)
Bezowe Tiramisu
Składniki:
BEZY
5 białek
70g cukru
3 podłużne biszkopty do tiramisu
Szczypta soli
KREM
200ml śmietanki kremówki- 30%
250g serka mascarpone
30g cukru
2 łyżki amaretto
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kakao do posypania
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, gdy piana jest gotowa wsypujemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Dodajemy bardzo drobno pokruszone biszkopty i mieszamy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy ubite białka. Powinny powstać bezy mniej więcej wielkości dłoni.
Pieczemy w 120 stopniach ok. 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Bezy trzymamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną pianą. Kawę rozpuszczamy w podgrzanym amaretto. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem i kawą z amaretto. Gdy masa jest jednolita stopniowo dodajemy ubitą śmietankę cały czas miksując.
Dobrze jest krem odstawić na jakiś czas.
Teraz połowę bez układamy na talerzu, na każdą nakładamy krem, przykrywamy zostawionymi bezami i posypujemy, przesiewając przez sitko kakao.