Beżowa muszkatołowa środa
Opublikowano: 02.02.2012
Przepis pechowo nie chciał się dodać na DS , wiec przy okazji bezowej środy dzielę się z wami tym niesamowitym połączeniem smaków i aromatów muszkatołowo-pieczarkowego farszu.
Pełnoziarniste naleśniki muszkatołowo-pieczarkowe
Składniki:
Do farszu :
500 gram pieczarek
1,5 łyżki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
1 łyżka gałki muszkatołowej mielonej
1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżeczki kaszy manny
1 płaska łyżeczka soli
250 gram mąki pełnoziarnistej żytniej.
200 gram mąki pszennej typu 450
Mleko 400 ml.
2 szt. jajek
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
To bardzo aromatyczne danie można przyrządzić w formie naleśników lub krokietów. Podawać z klasycznym barszczem lub czerwonym półwytrawnym winem. Gorzkie kakao i gałka muszkatołowa idealnie komponują się z pieczarkami i nutą masła. Ze względu na gęste ciasto, na środku naleśników ,powinien pojawiać się nam piękny wzorek okręgu, przypominającego księżyc :) Jest to przepis na około 6 naleśników.
Pieczarki obieramy myjemy i drobno siekamy na patelni rozpuszczamy masło na delikatnej temperaturze.
Wrzucamy pieczarki i dokładnie mieszamy. Dusimy na maśle około 5 min aż pieczarki zmniejsza swą objętość i puszczą sok.
Następnie dodajemy pieprz , gałkę muszkatołową i gorzkie kakao.
Dusimy około 10 minut , od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gdy masa zacznie być bardziej jednolita dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz wlewamy 2 łyżeczki kaszy manny wymieszane z letnią wodą i energicznie mieszamy. Gdy farsz po kilku chwilach stężeje. Przekładamy do do miski do ostygnięcia.
Do głębokiej miski wlewamy mleko wbijamy całe jajka .Powoli dodajemy obie zmieszane ze sobą mąki i całość masy mieszamy mikserem. Po dodaniu całej mąki, masa powinna być bardzo gęsta na tyle by kropla opuszczona na paznokieć nie spływała a przy miksowaniu łopatki zostawiały delikatny ślad. (Poeksperymentujcie z odpowiednią gęstością bo wiem że każdemu zawsze wyjdzie to inaczej, aby rozrzedzić można dodać ponownie mleka jeśli ciasto będzie za mało elastyczne dodać odrobinę roztrzepanego jajka, mi zawsze 3 naleśnik wychodzi dopiero idealnie)
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy , wlewamy chochelkę ciasta i łopatka szybko rozprowadzamy je na boki , pomagając cobie obracaniem patelnią aby ciasto ładnie spływało.
Gdy brzegi zaczną się rumienić i lekko unosić wsuwamy łopatkę pod naleśnik i obracamy go na 2 stronę .Która powinna być złoto rumiana z ładnym okręgiem na środku przypominającym księżyc . Trzymamy go na patelni krótka chwilę.
Po czym przekładamy na płaski talerz. I zabieramy się za kolejnego naleśnika.
Wysmażone naleśniki , rozkładamy na desce lub talerzu smarujemy na środku 2 łyżkami farszu.
Dwa przeciwległe brzegi składamy do środka i całość zwijamy.
Gotowe zawijasy przekładamy na średnio rozgrzaną patelnie , posypujemy cienko startym wędzonym serem i podgrzewamy z obu stron , pilnując by ser się nie przypalił .
Smacznego !