Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo mleczne ciasto.

Bardzo mleczne, słodkie i rozpływające się w ustach.

Ciasto jest bardzo efektowne, oryginalne w smaku. Wymaga trochę "zachodu", ale jest warte wypróbowania.

Bardzo mleczne ciasto.

Biszkopt:

3 jaja

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

5 łyżek mąki tortowej 

Białka jaj ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka. Na końcu dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 170 stopniach przez 10-15 minut.

Masa:

360 g masła miękkiego

1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 szklanki mleka w proszku-  choć może być mniej, trzeba próbować :)

 

Mleko płynne zagotować z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.

Masło utrzeć na puch i powoli, dalej ucierając dodać mleko z cukrem. Na końcu porcjami dodawać mleko w proszku i miksować aż wszystko się połączy.

Polewa:

4 łyżki cukru

2 łyżki śmietany

3 łyżki kakao

60 g masła

1 łyżeczka żelatyny

 

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać, ale nie gotować. Do żelatyny dodać cukier, śmietanę, kakao i masło, podgrzewać i mieszać, aż wszystko się połączy.

 

Na wystudzony biszkopt położyć masę, rozsmarować ugotowane mleko skondensowane i polać polewą. Wstawić do lodówki, aby polewa szybciej stężała.

Smacznego !!! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak