Ciasto jest bardzo efektowne, oryginalne w smaku. Wymaga trochę "zachodu", ale jest warte wypróbowania.
Biszkopt:
3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki tortowejBiałka jaj ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka. Na końcu dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 170 stopniach przez 10-15 minut.
Masa:
360 g masła miękkiego
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku- choć może być mniej, trzeba próbować :)
Mleko płynne zagotować z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.
Masło utrzeć na puch i powoli, dalej ucierając dodać mleko z cukrem. Na końcu porcjami dodawać mleko w proszku i miksować aż wszystko się połączy.
Polewa:
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać, ale nie gotować. Do żelatyny dodać cukier, śmietanę, kakao i masło, podgrzewać i mieszać, aż wszystko się połączy.
Na wystudzony biszkopt położyć masę, rozsmarować ugotowane mleko skondensowane i polać polewą. Wstawić do lodówki, aby polewa szybciej stężała.
Smacznego !!!