Ten powszechny i spotykany w każdym sklepie spożywczym owoc, posiada wiele korzystnych właściwości. Jest sycący, ma pyszny słodki smak, a jego miąższ jest wyjątkowo delikatny dla układu pokarmowego. Banan rzadko wywołuje alergię, dzięki czemu jest jednym z pierwszych owoców jakie się podaje dla niemowląt.
Banany polecane są dla:
SPORTOWCÓW
Taka przekąska po intensywnym wysiłku fizycznym dodaje sił. Dostarcza zastrzyk energii dla mięśni przez zawarte cukry, a witaminy C i E neutralizują wolne rodniki powstałe przy wysiłku.
OSÓB NIEDOŻYWIONYCH
Banan wspomaga regenerację i odżywia organizm. Ten wielowitaminowy owoc zalecany jest przynajmniej raz dziennie dla osób nie dożywionych i chorych na anoreksję.
OSÓB UCZĄCYCH SIĘ
Banany zawierają dużo magnezu dzięki czemu do mózgu dostarczana jest energia. Jeden owoc zawiera go tyle co garść orzechów. Stosując w diecie banany poprawimy koncentrację i pamięć.
CIEPRIĄCYCH NA BEZSENNOŚĆ
Chcesz zapewnić sobie mocny sen? Na dobranoc wypij koktajl z banana i szklanki mleka. Dostarczysz do organizmu tryptofan z którego wytwarzana jest serotonina w naszym organizmie.. a ona jest niezbędna do snu.
PRZYSZŁYCH MAM
Owoce bananowca są jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego, który pełni ważną rolę w organizmie przyszłych mam zapobiegając uszkodzeniom systemu nerwowego płodu.
Warto dodać, że dojrzałe owoce pomagają w kłopotach trawiennych. Dzięki działaniom zapierającym zwalczają biegunkę.
Spożywając regularnie banany chronimy swój układ krążenia. Zawierają one sporo potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. A dzięki pektynom obniżają poziom cholesterolu.
Dziś nie ma problemu z zakupem tego owocu, a spożywać można go na setki sposobów… W sałatkach, pieczone, smażone, suszone, a nawet wędzone.
Ludność afrykańska hoduje odmiany bananów skrobiowych mączystych. Gotowane są one tam jak u nas ziemniaki, suszone i mielone na mąkę czy kaszę. Z niektórych odmian wytwarzają też piwo.
Ja w prawdzie piwa z bananów nie wytwarzałem.. Za to polecam takie pyszności!
Placuszki bananowe w miodzie skąpane
Składniki
1szklanka mąki pszennej
2łyżki proszku do pieczenia
4łyżki cukru pudru
2,5 szklanki kefiru
2 jajka
5łyżek miodu prawdziwego
40g masła
3 banany
Sposób przygotowania
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy jaja, dajemy kefir, miód i roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Banana obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Dodajemy go do miski z płynnymi składnikami, mieszamy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzanej suchej patelni formujemy małe placuszki i smażymy z dwóch stron na jasnobrązowy kolor. Placuszki układamy jeden na drugim i polewamy miodem według uznania.
Koktajl bananowy
Składniki:
4 banany
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu koperkowego
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Dojrzałe banany obieramy ze skórki i łamiemy na mniejsze kawałki. Dajemy do garnka i zalewamy mlekiem. Dokładnie miksujemy przy użyciu blendera. Dodajemy jogurt naturalny, miód koperkowy i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy przy użyciu blendera do idealnego połączenia się składników. Gotowy koktajl przelewamy do lampek lub kubeczków i podajemy. Smacznego!