Bajaderka ciasto z dzieciństwa

Opublikowano: 23.11.2012
Autor: IZABELA29
Bajaderka ciasto z dzieciństwa
Bajaderka ciasto,które przypomina mi lata spędzone w domu rodzinnym. Od kiedy pamiętam gościło na naszym stole nie tylko od święta.

          Bajaderka - pyszne ciasto czekoladowo bakaliowe. Przepis na nie od kilkunastu lat gości w moich zapiskach.

 

Słodki kawałek ciasta. Nikt nie odmówi.

 

                             Bajaderka

 

 

Składniki:

na ciasto:

 

1 kostka 250 g margaryny

3/4 szklanki cukru pudru

2 jajka

2 i pół szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

MASA:

5 łyżek płaskich kakao

1/2 szklanki cukru pudru

1 szklanka mleka

1 gorzka czekolada 100g

250 g marmolady

1/2 szklanki orzechów włoskich

oraz 1 i pół szklanki rodzynek sułtańskich

 

 

Ze składników na ciasto wyrabiamy je i dzielimy na 2 części tak by jedna ważyła 350 g, a druga 540. Potrzebujemy 2 równe formy o wymiarach 22x 28 cm.

Ciasto wałkujemy na równe placki , przekładamy do form i pieczemy po 25 minut każdą w temp 180 stopni C.


Po wyjęciu cieńszą odstawiamy a grubsze ciasto kruszymy.

        

 

MASA:

W dużej misce miksujemy mleko z kakao, cukrem i marmoladą .

Dodajemy rozpuszczoną czekolade. Ja rozpuściłam ją w mikrofalówce.

Dodajemy do masy bakalie  i dosypujemy pokruszony placek.

Mieszamy już wtedy łyżką .



Na cieńki placek zostawiony na blaszce wykładamy mase z miski i delikatnie dociskamy.

   

 

Na wyrównaną warstwe masy wykładamy przygotowaną polewę .

 

POLEWA:

2 łyżki smietany

2 łyżki cukru kryształ

2 łyżki kakao

 

Podgrzewamy razem na małym ogniu ciągle mieszając.

  

 

Ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką .

Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.

 

 

   

Smacznego>

 

 



prymat