Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z ptasim mleczkiem

Wyjątkowa. Pyszna. Kakaowo-kokosowa z pyszną polewą. Oj kusi swoim wyglądem i smakiem :-) Lubię takie szybkie i nieskomplikowane ciasta, awaryjne gdy goście się zapowiadają a nic słodkiego do kawy nie ma.

Babka z ptasim mleczkiem


Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 6 sztuk ptasiego mleczka, pokrojonych



Żółtka oddzielamy od białek.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

W misce miksujemy wodę, olej i cukier. Dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę ostrożnie łączymy z masą.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajrmy wiórki kokosowe, do drugiej kakao i pokrojone ptasie mleczko.
Dużą formę do babki smarujemy masłem, posypujemy mąką.
Wylewamy ciasto ciemne, a następnie jasne.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 175st.

 

Gdy wystygnie dekorujemy polewą czekoladową i ptasim mleczkiem.

Do dekoracji:

  • 1/4 margaryny
  • łyżka kakao
  • łyżka cukru
  •  1/2 jajka

+ 3-4 czekoladki "ptasie mleczko"

 

Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem i kakao. Gdy nieco przestygnie (dosłownie odrobinkę) dodajemy jajko i dokładnie je łączymy.

 

Babka z ptasim mleczkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak