Składniki:
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 200 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 6 sztuk ptasiego mleczka, pokrojonych
Żółtka oddzielamy od białek.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
W misce miksujemy wodę, olej i cukier. Dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę ostrożnie łączymy z masą.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajrmy wiórki kokosowe, do drugiej kakao i pokrojone ptasie mleczko.
Dużą formę do babki smarujemy masłem, posypujemy mąką.
Wylewamy ciasto ciemne, a następnie jasne.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 175st.
Gdy wystygnie dekorujemy polewą czekoladową i ptasim mleczkiem.
Do dekoracji:
- 1/4 margaryny
- łyżka kakao
- łyżka cukru
- 1/2 jajka
+ 3-4 czekoladki "ptasie mleczko"
Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem i kakao. Gdy nieco przestygnie (dosłownie odrobinkę) dodajemy jajko i dokładnie je łączymy.