Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka na dwa budynie

Dziś kuszę Was pyszną babką - na dwa budynie

Jedna z ulubionych babek mojego syna. Idealna na Wielkanoc ale nie tylko. 

 

BABKA NA DWA BUDYNIE

 

Babka na dwa budynie

 
5 jajek
3/4 szk cukru
259 g miękkiej margaryny do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie )
1,5 szk mąki tortowej
1/2 szk oleju rzepakowego
1 budyń czekoladowy
1 budyń waniliowy
Polewa :
4 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki słodkiej śmietany 18 %
Dodatkowo :
czekolada mleczna
 
Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą ( forma o średnicy 23 cm ).
Do miski wsypać cukier, dodać miękką margarynę i utrzeć.
Następnie nadal mieszając wbijać po jednym jajku.
Gdy składniki się połączą przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wlać olej a potem znowu wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części i do jednej wsypać budyń waniliowy a do drugiej czekoladowy.
Oba ciasta wymieszać.
Do formy kłaść łyżką porcje ciasta na przemian łyżka jasnego i łyżka ciemnego ciasta.
Kolejna warstwa jasna na ciemną, ciemna na jasną i tak na przemian do wykończenia ciasta.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 - 50 minut i piec do suchego patyczka.
Babkę wystudzić, wyjąć z formy.
Cukier puder utrzeć ze śmietaną, polać polewą babkę i zetrzeć na górze kawałek czekolady schłodzonej w lodówce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak